Zašto je Banja Luka „Krajiška ljepotica“?


Jedan od dva entiteta naše države, Republika Srpska, ima mnogo lijepih i po mnogo čemu specifičnih gradova. Njen najveći grad je ujedno i najljepši, Banja Luka.
Naš grad često nazivaju i ljepoticom Krajine, a ako ste se zapitali zbog čega, ovaj tekst će vam dati neke od odgovora.

Grad studenata, zelenila, hladnog Vrbasa, dobrog provoda, najukusnijih banjalučkih ćevapa i najljepših djevojaka nalazi se na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.
Prostirući se na 1.239 kvadratnih kilometara sa 180.053 stanovnika (popis stanovništva iz 2013. godine) Banja Luka ima mnogo toga da ponudi svima koji dođu slučajno ili namjerno, a neka mjesta i aktivnosti čine ju autentičnom.

Saborni hram Hrista Spasitelja

Najčešće viđen simbol grada na njegovim razglednicama i fotografijama, smješten u samom centru, mjesto koje okuplja sve generacije i daje posebnu čar ovom gradu je Saborni hram Hrista Spasitelja.

Prvobitno sagrađeni hram iz 1929. godine porušen je, a zatim ponovo izgrađen 2009. godine, istih dimenzija i na istom mjestu.

Hram je simbol grada, koji uz vjerske objekte drugih religija (Ferhat-pašina džamija, katedrala Svetog Bonaventure) čini ovaj grad bogatim na posebnom nivou. U neposrednoj blizini hrama nalaze se Kulturni centar Banski dvor i zgrada Gradske uprave.

banjaluka
Foto: mapio.net

Tvrđava Kastel

Poput hrama, neizostavan motiv banjalučkih razglednica je i tvrđava Kastel, najstariji istorijski spomenik našeg grada.

Tvrđava je smještena na lijevoj obali Vrbasa, tik do Gradskog mosta. Unutar zidina krije ljetnu pozornicu koja je domaćin mnogih festivala, dječija igrališta, šetalište, restoran ali i prostorije Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike srpske.

Nekada vojničko utvrđenje koje krije mnoge priče, poput one o Safikadi, danas je jedno od omiljenih mjesta onih koji barem na kratko požele prividan bijeg od gradske vreve.

banjaluka
Foto: banjaluka.city

Vrbas

Otići u Banja Luku a ne preći preko nekog od mostova koji spajaju dijelove grada razdvojenog na dvije obale ove rijeke, ili ne popiti kafu u nekoj od bašti kafića, gledajući dajakaše kako prolaze Vrbasom ljeti? Nemoguće.

Banja Luka
Foto: bbc.com

Rijeka koja izvire ispod planine Zec, a ulijeva se u rijeku Savu kod Srpca, srce je našeg grada, ona je nit koja ga dijeli na dvije obale na čijim se površinama grad razvija i raste. Pomalo hladna, u donjim tokovima veoma mirna i pitoma, rijeka Vrbas omiljeno je mjesto banjalučkih ribolovaca koje često možete sresti kod Gradskog mosta ali i skoro čitavom njenom dužinom.

Ono što turiste, ali i mnoge banjalučane, veseli tokom toplih ljetnih dana je iskustvo vožnje dajak čamcem, jedinstvenim u čitavom svijetu.

“Banjalučki ćevapi” i mjesta dobre zabave

Gastronomska ponuda grada je zaista šarolika. U mnogobrojnim restoranima možete uživati u tradicionalnoj ali i svjetskoj kuhinji, međutim jedno je pri dolasku u Banja Luku neizostavno – banjalučki ćevapi.

“Ko nije probao banjalučki ćevap i nije bio u Banjaluci.” glasi banjalučka izreka.

Kažu da su najbolji oni “Kod Muje” uz obalu Vrbasa, ali ipak je najbolje da sami provjerite.

Banja Luka
Foto: banjaluka.net

Nakon obilaska nekih od spomenutih lokacija, i vožnje dajakom, ako Banja Luku obilaze ljeti, mnogi požele iskusiti čari banjalučkog noćnog života i zabave.

Banja Luka glasi za grad kvalitetnog provoda, dobre muzike i druželjubivih ljudi, u kojem se za svakoga nađe po nešto- od pub-ova, kafana, noćnih klubova do koktel barova.

Banja Luka
Foto: tripadvisor.rs

Za šta god da se odlučite nećete pogriješiti, jer sve ima svoje čari.

Na vama je samo da dođete u Banja Luku, uvjerite se u njene ljepote i kvalitete, shvatite da je “Krajiška ljepotica” opravdano i poželite da se vratite još bezbroj puta.

Izvor naslovne fotografije: banjaluka.net

 

 

 

Žuta boja i karo dezen – trendovi proljeća 2021. !
Black Friday velika zabluda?

Your email address will not be published.