Zagadjenost vazduha u Beogradu


Beograd je u ponedjeljak na trećem mjestu spiska svjetskih gradova s najzagađenijim zrakom, a ispred njega su samo prijestonica Indije New Delhi, te Lahore, glavni grad pakistanske pokrajine Punjab.

Beograd je već treći dan uzastopno na vrhu spiska najzagađenijih gradova, što stručnjaci tumače aktuelnom meteorološkom situacijom i “jakim inverzijama zraka” u prizemnim slojevima atmosfere te izostankom sezonskih padavina i vjetra, objavio je portal AirVisual, koji prati kvalitet zraka širom svijeta.

Među prvih pet gradova po visokoj zagađenosti zraka, uz Beograd, još su dva grada u regiji – Sarajevo i Skoplje, dok su među prvih 10 još pakistanski Karachi te kineski Šangaj i Shenzhen, Hong Kong i bugarska prijestonica Sofija, prenosi Hina.

 

Foto: Aljazeera

U Zavodu za javno zdravlje tvrde da Beograd nije najzagađeniji grad na svetu, niti jedan od najzagađenijih, jer svakog dana na sat vremena proveravaju kvalitet vazduha.

Obrađujemo podatke na svakih sat vremena, i tačno je da je Beograd bio prethodnih dana zagađen, ali nije najzagađeniji grad na svetu. Takođe, adekvatno objašnjene oko uzroka zagađenja, svakako da jeste aktivacija individualnih ložišta pre nekoliko dana, a i nije bilo vetra. Napominjemo da se merenja sa sajta Airvisual.com od juče po kojem je naš glavni grad bio na četvrtom mestu po zagađenosti, ne poklapaju sa našim merenjima indeksa vazduha, jer je vazduh bio baš dobar, a mi merimo u skladu sa našim zakonodavstvom i praksom”, kaže Andrej Šošterić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Sve više se postavlja pitanje šta dovodi do tolike zagadjenosti u Beogradu?

Termoelektrane

Sagorevanje uglja radi dobijanja električne energije jedan je od najvećih izvora zagađenja vazduha. Osam od deset termoelektrana na ugalj koje najviše zagađuju nalazi se na Zapadnom Balkanu. Godine 2016, srpska termoelektrana Kostolac B nadmašila je Ugljevik iz Bosne i Hercegovine, postajući najozloglašeniji zagađivač sumpor dioksidom na evropskom kontinetu.

Saobraćaj

Ne samo Beograd, već cela Srbija pati i od zagađenja vazduha koje stvara saobraćaj. Činjenica je da se na cestama može videti sve veći broj autmobila koji svakodnevno doprinose povećanju štetnih materija u vazduhu čineći naše građane ranjivijim i podložnijim za pojavu hroničnih bolesti. Nažalost mreža javnog gradskog i međugradskog prevoza nije usklađena sa potrebama stanovništa zbog čega se mnogi građani odlučuju za kupovinu i upotrebu vozila, a posledica toga je sve veći broj dece i odraslih sa pojavom hroničnih bolesti.

Grijanje

Kvalitet vazduha u našoj zemlji najgori je tokom grejne sezone. Nepostojanje mreže daljinskog centralnog grejanja za sva domaćinstva kao i celi javni i privatni sektor dovelo je do toga da individualna kućna ložišta, ali i privatne i gradske kotlarnice predstavljaju pretnju za zdravlje građana danas, zagađujući vazduh spaljivanjem čvrstih goriva.

Kod upotrebe čvrstih goriva za domaćinstva potrebno je, pored zagađanja vazduha u spoljašnjoj sredini, istaći problem sa zagađenjem vazduha u unutrašnjoj sredini. Zastarele peći i šporeti na čvrsta goriva su prisutni u mnogobrojim domaćinstvima širom Srbije, i oni značajno zagađuju vazduh u stambenim objektima.

 

Zašto je Beograd toliko zagađen ovih dana?

Beograd je i inače jedan od gradova koji se svakodnevno bori sa prekomernim zagađenjem vazduha.  Pored već prisutne velike koncentracije štetnih materija koje dolaze iz industrijskih postrojenja i termoelektrana na ugalj, ovaj grad se takođe suočava i sa problemom zagađenja vazduha koje dolazi iz kućnih ložišta i saobraćaja.

Poznato nam je da je prekomerno zagađenje vazduha najviše izraženo tokom zimskog perioda jer se troši mnogo više energenata za proizvodnju električne energije ili grejanje u odnosu na ostatak godine – ali ove, kao i prethodnih godina, zvanični podaci pokazuju da je zagađenje prisutno i van grejne sezone.

Pretpostavke su da nedostatak vetra uz sve prethodno navedene izvore zagađenja, zajedno sa paljenjem useva u okolini Beograda, kao i povećanom količinom vozila u saobraćaju pogodoju ovakvom razvoju zagađenja.

Izvor: Aljazeera balkans

Rusija gasi World Wide Web i uvodi RuNet?
Obilježen Svjetski dan interneta

Your email address will not be published.