Dvostruka opasnost na kružnim prelazima


Uprkos stalnim upozorenjima medija i nadležnih organa vozači i dalje ne shvataju važnost poštovanja saobraćaja na pružnim rampama, a dešava se i da rampa nije spuštena u trenutku prolaska voza.

Kazne za nepoštovanje ovih propisa kreću se od 300 do 600 KM ili dobijanje zatvorske kazne u trajanju od 30 dana, 6 kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole najmanje 3 mjeseca i to ukoliko vozač nije izazvao nikakvu saobraćajnu nesreću.

Iako su kazne za prekršaje ovog tipa prilično visoke svaki deseti vozač odluči se da pređe preko pružnog prelaza kada su branici ili polubranici spušteni. Predstavnici Saobraćajnog fakuteta, koji su učestvovali u ovim istraživanjima, naveli su da je od 1.200 vozila deset odsto njih prešlo prugu iako je rampa bila spuštena. Kao razlozi za ovakvo rizično ponašanje vozača uglavnom se navodi dug period čekanja do prolaska voza, kao i žurba i nestrpljenje.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović osvrnuo se na studiju realizovanu 2015. godine navodeći da je ona pokazala da su za preko 90 odsto nezgoda na pružnim prelazima bili odgovorni vozači.

“Istraživanje je pokazalo da mladi vozači nemaju dovoljno znanja o funkcionisanju pružnih prelaza i potencijalnim situacijama na njima”, dodao je Rafailović.

  • 2018 – dogodile su se 94 železničke nesreće. Poginulo je 19, a povređeno 8 osoba

  • 2017 – dogodile su se 253 železničke nesreće. Poginulo 30, a povređeno 55 osoba

 

Preporuka istraživanja je da je neophodno dopuniti nastavni plan i program auto škola o načinu funkcionisanja pružnih prelaza, o opasnim situacijama koje se mogu pojaviti na prelazima, kao i o primjerima karakterističnih saobraćajnih nesreća.

Pored ovoga sve češće čitamo o neispravnim rampama koje ostaju podignute u trenutku prolaska voza. U banjalučkom naselju Zalužani građani su se više puta žalili na neispravnu rampu. Krajem 2018. godine na tom mjestu desio se novi incident, naime 30.10.2018. rampa nije spuštana u trenutcima prolaska voza  i to zbog radnika “Željeznica RS” koji se nije pojavio na poslu.

 

Nakon što je na društvenim mrežema objavljena fotografija, na kojoj se vidi voz koji prelazi preko saobraćajnice u trenucima dok je rampa podignuta, uslijedili su brojni komentari ogorčenih vozača.

I kad neko pogine, ne daj bože, kažu bio pijan, nije gledao”, prokomentarisao je jedan vozač, dok je bilo i onih koji navode da su svjedočili sličnom scenariju, zbog čega savjetuju ostale da u momentima prelaska preko pruge pogledaju sa obje strane, bez obzira na rampu.

Da li je potrebno da se desi velika tragedija da bi se obratila pažnja na ovakve stvari?

Sa druge strane, iz “Željeznica RS” kažu da se radnik koji je trebalo da preuzme smjenu nije pojavio niti obavijestio nadležne, zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Uvjeravaju da saobraćaj nije bio ugrožen. Taj radnik takođe je napravio povredu radne obaveze, pa je odmah udaljen sa svog radnog mjesta. Na istom prelazu sličan incident zabilježen je i u martu prošle godine, kada je rampa bila podignuta, a voz prolazio prugom. Tada su iz ŽRS tvrdili da se nije spuštala zbog kvara koji je izazvalo vozilo stranih registarskih tablica koje je udarilo u mehanizam i oštetilo rampu.

Izvor: mondo.ba

Foto: tportal.hr

Zašto ljudi odlaze iz BiH?
Epidemija nasilja nad životinjama

Your email address will not be published.