Vijek od oslobođenja Banjaluke – srpske vojske umarširale u Banjaluku, čime je okončana austrougarska okupacija


Banjaluka obilježava stotinu godina od ulaska srpske vojske u grad, na Aranđelovdan 1918. Najavljena je inicijativa za izgradnju spomen obilježja, u znak sjećanja na poginule srpske vojnike u Prvom svjetskom ratu. 21. novembar 1918. jedan je od najsvjetlijih datuma u istoriji Banjaluke. Zato se, kažu potomci i poštovaoci srpskih boraca, mora njegovati kultura sjećanja na istorijske događaje, kakav je ulazak srpske vojske u Banjaluku.

Foto: banjaluka.rs.ba

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko milion i 300 hiljada Srba, više od četvrtine srpske populacije, od kojih su 53 odsto bili muškarci starosti od 25 do 45 godina. Ulazak srpske vojske u Banjaluku značio je i dolazak slobode na ove prostore. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović kaže da je očuvanje Republike Srpske prioritet. “Prvog novembra ušlo se u Beograd i on je oslobođen. Obzirom da je 25.000 Srba iz BiH bilo, zajedno sa srbijanskim borcima, htjeli su da oslobode sve srpske prostore. 21. novembra došli su u Banjaluku. Naši borci su nam 1918. godine ovdje donijeli slobodu. Cijena slobode za srpski narod bila je ogromna i to ne smije biti zaboravljeno”, rekao je Savanović.

Grad Banjaluka pokrenuće inicijativu za izgradnju spomenika, u znak sjećanja na poginule srpske vojnike u Prvom svjetskom ratu, najavio je gradonačelnik Igor Radojičić. Inicijativu su podržali predsjedavjući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i predsjednica Republike Željka Cvijanović. Cvijanovićeva je istakla, “Da se na taj način zahvalimo, ali ostavimo i generacijama koje će doći poslije nas upravo uspomenu na to jedno vrijeme i na tu slobodu koja je tada donesena, na žrtve koje su date, živote koji su položeni i da pokažemo na koji način Banjaluka obilježava i tu slobodu.”.

Foto: banjaluka.rs.ba

Povodom obilježavanja Dana ulaska srpske vojske u Banju Luku 1918.godine, u Banskom dvoru održana je svečana akademija. Prethodno je u Hramu Hrista Spasitelja služena sveta arhijerejska liturgija. Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. oslobodila Beograd. Tokom novembra srpska vojska oslobodila je i najveći dio teritorije BiH, a na Aranđelovdan ušla u Banjaluku.

 

Izvor: srna.rs, nezavisne.com,

Izvor naslovne fotografije: glas-regije.com

 

Papa Franjo po prvi put u posjeti balkanskim zemljama
Kosovo na robu iz Srbije i BiH uvelo carinu od 100 odsto

Your email address will not be published.