Velika Britanija zvanično izašla iz Evropske unije


Nakon više od tri godine proceduralnih trakavica, tri premijera i nekoliko odlaganja, Velika Britanija više nije dio Evropke Unije.

U evropskoj i britanskoj istoriji ostaće upisano ime Borisa Džonsona i njegove riječi-nema ako, nema možda, izlazimo iz Evropske Unije 31. januara 2020. godine. Uspio je, napravio je prvi korak, ispoštovao riječ i volju većine Britanaca, u posljednim trenucima uoči izlaska poučio im da gledaju naprijed, da ih čeka bolja, svjetlija budućnost, a da ništa konkretnije zaista i nije dogovorio.Ono što se dogodilo u noći s petka na subotu, kako to i dolikuje Britancima, bila je ponajviše predstava, protokol pun teatralnosti, bez sadržaja, jer su, kako to tamošnji mediji karakterišu, skočili u nepoznato i ni najvrsniji analitičari i finansijski stručnjaci ne usuđuju se da govore šta ih čeka u narednom periodu. Sporazum koji je ratifikovan u Briselu, samo je prvi korak i formalnost koji ne definiše buduće odnose Brisela i Londona i o tome će se tek raspravljati. Evropa, koja se od njih emotivno oprostila, ipak jasno stavlja do znanja da u pregovorima neće popuštati, da je gotovo sa svim povlasticama koje su Britanci uživali i da se sada igra po pravilima tržišta, koje vjerovatno neće ići na ruku Britanskoj ekonomiji.

Foto: New York Times
Foto: New York Times

U evropskoj i britanskoj istoriji ostaće upisano ime Borisa Dzonsona i njegove riječi-nema ako, nema možda, izlazimo iz Evropske Unije 31. januara 2020. godine”

Predsjednik Evropskog Parlamenta David Sasoli rekao je da će Britanci braniti svoje interese. “Trudićemo se da to bude fer i prijateljski, ali naš cilj je da prvenstveno zaštitimo građane Evropske Unije. Ovo su nove okolnosti u kojima su prioritet tekovine Evropske Unije, ali i dobra regulativa sa Velikom Britanijom.”, riječi su Sasolija.

Šta se promijenilo?

U životu Britanaca i odnosima Brisela i Londona trenutno nije se promijenilo ništa. Od prvog februara do iduće godine su u tzv. prelaznom periodu, vakumu. Građani će u ovoj godini moći da putuju u Evropsku Uniju, da u njoj rade, da primaju penzije, koriste zdravstvene knjižice. Trgovinske barijere neće se podići, a Britanija će nastaviti da uplaćuje novac u evropski budžet. London ima još godinu dana da definiše odnose sa 27 zemalja članica po svim pitanjima. Od državljanstva, putovanja, trgovine i zdravstva. Očekuje se da se u ovoj godini sklopi bar osnovni trgovinski sporazum o očuvanju regulative koja bi omogućila pravednu tržišnu utakmicu. Sporazum bi trebalo da uključuje dogovore o vazduhoplovstvu, prevozu i ribarstvu. Trebalo bi da riješi pitanje stranih investicija u Britaniji i da ima upravljačku strukturu koja bi tek otvorila put za dodatne sporazume. Najbolje bi bilo da se ne ponovi švajcarski scenario s kojim Brisel ima više od 100 bilateralnih sporazuma i ovo će biti najveći izazov su evropskoj diplomatiji od kako Unija postoji.

Od prvog februara pa do iduće godine Velika Britanije je prelaznom periodu, vakumu. Građani će u ovoj godini moći da putuju u Evropsku Uniju, da u njoj rade, da primaju penzije, koriste zdravstvene knjižice. Trgovinske barijere neće se podići, a Britanija će nastaviti da uplaćuje novac u evropski budžet. London ima još godinu dana da definiše odnose sa 27 zemalja članica po svim pitanjima.”

Šta sa EU?

Evropska Unija je do samog kraja pokušavala da zadrži Veliku Britaniju u svom okrilju. Brisel očekuju ogromni gubici. EU gubi 15 odsto svoje ekonomije, najvećeg vojnog potrošača i prestonicu svjetskog kapitala – London. EU će izgubiti veliki dio svoje populacije i osjetiti rupu od 60 milijardi evra u svom budžetu, ali i imati samo jednog člana u UN-ovom Savjetu bezbjednosti koje posjeduje nuklearno oružje.

Izvor: Alternativna televizija

Alkohol godišnje ubije više od tri miliona ljudi
Korona virus odnosi živote širom svijeta