Velika Britanija prva na svijetu odobrila vakcinu


LONDON – Velika Britanija danas je postala prva zemlja na svijetu koja je odobrila vakcinu “Fajzer-Bajontek” za upotrebu i najavljeno je da će od naredne sedmice biti dostupna za javnost.

“Vlada je danas prihvatila preporuku nezavisne Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvenu njegu (MHRA) da odobri vakcinu protiv kovida 19 ‘Fajzer-Bajontek'”, navodi se u saopštenju Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za medije.

Vakcina protiv korona virusa najbrže je razvijena vakcina na svijetu – razvijena je za samo 10 mjeseci, dok inače razvoj vakcine traje i deceniju ili više.

Velika Britanija je već pripremila 40 miliona doza, što je dovoljno da se vakciniše 20 miliona ljudi, pošto su potrebne dvije doze po osobi. Prve doze stižu u tu zemlju već sljedeće nedjelje.

Nadležni ističu da, bez obzira na početak vakcinacije, ljudi i dalje treba da nose maske i da se pridržavaju fizičke distance.

“Pomoć je na putu. Zdravstveni sistem je spreman da započne vakcinaciju sljedeće nedjelje”, rekao je sekretar u britanskom zdravstvu Met Henkok.

izvori:

Nezavisne novine

mondo.ba

Ekstrakt nara mogao bi pomoći u borbi protiv korone
Dijaspora odustala od odmora u otadžbini

Your email address will not be published.