Promocija romana Zdravka Kecmana večeras u Banskom dvoru


Promocija romana banjalučkog književnika Zdravka Kecmana “Trubač fronta na Soči” biće održana večeras sa početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjoj Luci. 

Ovo dvotomno djelo govori o pravljenju pruga uskog kolosijeka, poznatom vozu “ćiri”, a naročito se odnosi na prugu Dobrljin – Novi Grad – Prijedor – Usorci – Sanski Most – Ribnik i Drvar. Roman obuhvata vrijeme od oko sto godina, od nastanka tih pruga do njihovog ukidanja. Tu su vrijeme ljudi, životi, ratovi, a posebno onaj na Soči i Pjavi.

“Težište romana je Prvi svjetski rat, i to najviše Soča i Pjava. To dobro poznajem, jer sam gore boravio, živio, i sada odlazim. Roman je nastajao od mojih mladih godina pisanja, ali sam ga pisao posljednjih desetak godina. On je veoma obiman, u dva toma, preko 800 strana. Posebna ideja je da se roman promoviše u starim željezničkim stanicama iz tog vremena, i počinjemo sa prijedorskom, pa dalje”, kazao je Kecman.

Foto: banjalucanke.com

Ovo je četvrta knjiga Zdravka Kecmana koja je objavljenja u Sloveniji, nakon knjiga “Izabrane pjesme”, “Pauk je slijepa pjega” i romana “Scabiosa trenta”.

Zdravko Kecman je već duži niz godina prisutan na slovenačkoj književnoj sceni, kao pisac i prevodilac. Kecman je naše pjesnike i prozne pisce predstavio u nekoliko knjiga antologijskog karaktera, na srpskom i slovenačkom jeziku, uporedo sa slovenačkim piscima. Osim toga, pisao je i članke za nekoliko slovenačkih časopisa.

Pored njega na promociji u Banskom dvoru će govoriti Miljko Šindić i Aleksandra Čvorović.

Podsjećamo, u okviru projekta “Kultura u prolazu” održanog 30. avgusta, banjalučkoj publici je već predstavljen roman “Trubač fronta na Soči”.

Izvor: nezavisne.com

Foto: EUROBLIC/RAS SRBIJA

Narodno pozorište Srbije obilježava 150 godina postojanja
Franc Šubert, genije koji je priznat tek nakon smrti

Your email address will not be published.