Promocija romana Zdravka Kecmana večeras u Banskom dvoru


Promocija romana banjalučkog književnika Zdravka Kecmana “Trubač fronta na Soči” biće održana večeras sa početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjoj Luci. 

Ovo dvotomno djelo govori o pravljenju pruga uskog kolosijeka, poznatom vozu “ćiri”, a naročito se odnosi na prugu Dobrljin – Novi Grad – Prijedor – Usorci – Sanski Most – Ribnik i Drvar. Roman obuhvata vrijeme od oko sto godina, od nastanka tih pruga do njihovog ukidanja. Tu su vrijeme ljudi, životi, ratovi, a posebno onaj na Soči i Pjavi.

“Težište romana je Prvi svjetski rat, i to najviše Soča i Pjava. To dobro poznajem, jer sam gore boravio, živio, i sada odlazim. Roman je nastajao od mojih mladih godina pisanja, ali sam ga pisao posljednjih desetak godina. On je veoma obiman, u dva toma, preko 800 strana. Posebna ideja je da se roman promoviše u starim željezničkim stanicama iz tog vremena, i počinjemo sa prijedorskom, pa dalje”, kazao je Kecman.

Foto: banjalucanke.com

Ovo je četvrta knjiga Zdravka Kecmana koja je objavljenja u Sloveniji, nakon knjiga “Izabrane pjesme”, “Pauk je slijepa pjega” i romana “Scabiosa trenta”.

Zdravko Kecman je već duži niz godina prisutan na slovenačkoj književnoj sceni, kao pisac i prevodilac. Kecman je naše pjesnike i prozne pisce predstavio u nekoliko knjiga antologijskog karaktera, na srpskom i slovenačkom jeziku, uporedo sa slovenačkim piscima. Osim toga, pisao je i članke za nekoliko slovenačkih časopisa.

Pored njega na promociji u Banskom dvoru će govoriti Miljko Šindić i Aleksandra Čvorović.

Podsjećamo, u okviru projekta “Kultura u prolazu” održanog 30. avgusta, banjalučkoj publici je već predstavljen roman “Trubač fronta na Soči”.

Izvor: nezavisne.com

Foto: EUROBLIC/RAS SRBIJA

Narodno pozorište Srbije obilježava 150 godina postojanja
Franc Šubert, genije koji je priznat tek nakon smrti

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *