Važne vijesti iz Njemačke amasade


Zbog velikog interesovanja za dobijanje radnih dozvola za rad u Njemačkoj, Ambasada apeluje da se ubuduće koristiti online-zahtjev za vizu koji se može naći ovdje, jer se time znatno ubrzava proces podnošenja zahtjeva za vizu.

“Zbog velike zainteresovanosti, termini se dodjeljuju uz pomoć liste za termine. Molimo da se registrujete na toj listi za termin u svrhu podnošenja zahtjeva za vizu prema članu 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju. Termini se striktno dodjeljuju po hronološkom redoslijedu liste za registraciju”, saopštili su oni.

U ambasadi ističu da period čekanja na termin trenutno traje duže od godinu dana. Termini za podnošenje zahtjeva će se dodjeljivati sve dok važi član 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju, odnosno do 31. decembra 2020. godine.

Izvor: Face.ba

Prema ovom članu, državljani BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Kosova do kraja 2020. godine mogu dobiti dozvolu za rad, u svim branšama, bez ograničenja. Ambasada Njemačke prošle godine izdala je 7.800 radnih viza.

Od marta 2021. na snazi će biti novi zakon koji će znatno olakšati procedure i ukinuti ove restrikcije u vezi sa zapošljavanjem radnika sa zapadnog Balkana za ostale radnike. Po novim pravilima, izdavanje viza u konzularnim predstavništvima će, pod uslovom da podnosilac priloži potpunu dokumentaciju, trajati maksimalno četiri sedmice, a termini za čekanje će se znatno skratiti.

Jedna od novina će biti lakša nostrifikacija diploma i svjedočanstava, s obzirom na to da većina zemalja nema kompatibilan sistem dualnog obrazovanja kakav važi u Njemačkoj, po kojem studenti u zanatskim usmjerenjima dio nastave obavljaju u učionicama, a dio u radionicama na praksi, a i sam proces nostrifikacije diploma biće znatno ubrzan.

Izvor: Nezavisne novine/Radio Sarajevo/Buka Magazin

Požari u Srbiji- Stara planina i dalje gori
Kongres SAD-a usvojile rezoluciju o priznanju genocida nad Jermenima

Your email address will not be published. Required fields are marked *