Usvojena rezolucija o genocidu nad Jermenima


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom zvanično priznaje da je masovno ubistvo Jermena prije jednog vijeka bilo genocid. Donji dom Kongresa, u kojem vecinu imaju demokrate, usvojio je sa 405 glasova za i 11 protiv rezolucije u kojoj se istice da je ubistvo 1,5 miliona Jermena u danasnjoj Turskoj od 1915. do 1923. godine genocid, prenosi Rojters. Rezoluciju je predložio demokratski poslanik i predsjednik jermenskog kokusa, Adam Šif, koji je njeno usvajanje tražio 19 godina.

Foto: Tanjug/AP

“Kada vidimo sloke preplašenih kurdskih porodica na sjeveru Sirije, koje pakuju svoje stvari u kola i bježe iz svojih domova daleko od turskih bombi i pljačkaških milicija, kako možemo da kažemo da su zločini od prije jednog vijeka prošlost”, rekao je Šif.

Turska je odmah osudila rezoluciju o genocidu nad Jermenima, kao i rezoluciju o uvođenju sankcija Ankari koju je Predstavnički dom usvojio na istoj sjednici.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da rezolucija o genocidu nema nikakvih istorijskih ili pravnih osnova.

U saopštenju se dodaje da je to besmislen politički korak koji samo ide na ruku jernemskom lobiju i anti-turskim grupama.

Turska prihvata da je mnogo Jermena poginulo u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali se ne slaže oko broja poginulih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana i da počinjen genocid.

Ankara gleda na strano miješanje u ovo pitanje kao na prijetnju za suverenitet Turske.

Rezolucija je usvojena poslije 35 godina rasprava u SAD o tom pitanju i to u trenutku povećanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime ce se dodatno zategnuti odnosi.

Izvor: Nezavisne novine / Politika Online

Važne vijesti iz Njemačke amasade
Američki kongres proglasio genocidom zločin nad Jermenima

Your email address will not be published.