Ustaški simboli na crnoj listi Austrije


Austrijska vlada usvojila je izmjenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, koja sada obuhvata i ustaška obilježja. Dobije li ova izmjena zakona podršku u parlamentu, kazne će biti i do 10.000 evra.

U objašnjenju izmjene zakona navodi se da je pored terorističke organizacije Islamske države i Al Kaide, Vlada u zakon o zabrani simbola unijela obilježja još nekih ekstremističkih organizacija, prije svega islamskih zemalja, čiji su ciljevi u suprotnosti sa osnovnim vrijednostima Austrije i društvenog pluraliteta. U izmjenama zakona, koje treba idućeg mjeseca da budu usvojene u parlamentu, nalaze se simboli Muslimanskog bratstva, kurdskih Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog dijela Hesbolaha, ali i ustaška obilježja.

Foto: Fonet

Zabranom ustaških simbola Austrija želi, prije svega, da djeluje protiv veličanja fašizma koje je redovna pojava na komemoraciji u Blajburgu, gdje se svake godine okupljaju desničarski ekstremisti koji su do sada, bez ikakve kazne, koristili simbole “krvave prošlosti NDH”.

Zakon predviđa da se simboli sa spiska, a dodaje se da se zabranjuju i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i uopšte grupacija koje je Evropska Unija ocijenila kao terorističke, ne smiju pokazivati, nositi ili širiti.

Zakon treba da stupi na snagu 1. marta 2019. godine, a kazna za nepoštovanje biće do 10.000 evra, što je daleko više nego za širenje i korišćenje nacističkih simbola, za šta je najviša kazna 4.000 evra.

Zbog “hitlerovskog” podizanja desne ruke i uzvika “Za dom spremni” austrijske vlasti su proljetos uhapsile šest Hrvata u Blajburgu, gdje oni tradicionalno obilježavaju dan sjećanja na od partizana pobijene zatvorenike, nacističke kolaboracioniste u Drugom svjetskom ratu. Krajem maja austrijsko pravosuđe pooštrilo je postupke oko okupljanja na Blajburgu, a sada će to biti još rigoroznije.

 

Izvor: Novosti/Tanjug

Izvor za naslovnu fotografiju: Hanza Media

Narodno pozorište Srbije obilježava 150 godina postojanja
Papa Franjo po prvi put u posjeti balkanskim zemljama

 • dich vu marketing
  2021-06-12 - 09:42

  725534 601741There is an ending. Just remember that I meant for this to be an art game. I do feel like I spent an inordinate amount of time on the more traditional gameplay elements, which might make the meaning of the game a bit unclear. If you mess about with it though, youll uncover it. 140389

 • munib.org
  2021-06-24 - 17:03

  84516 534224Woh I like your blog posts, saved to fav! . 336132

 • Cecil Bourget
  2021-07-26 - 18:05

  Pretty! This has been an extremely wonderful article. Many thanks for providing this info.

 • WilliamNoinc
  2021-07-31 - 20:56

  meet singles online
  steve cardenas dating

 • online gay dating websites
  2021-08-03 - 19:00

  say thanks to a lot for your web site it aids a whole lot. https://gaydatingzz.com/

Your email address will not be published. Required fields are marked *