Univerzitetski klinički centar Republike Srpske ima samo jedan topli krevetić – Uz pomoć “Mrvica” uskoro dobija novi


Mali borci, prijevremeno rođeni mališani, koje roditelji i medicinsko osoblje iz milja nazivaju mrvicama, tokom prvih dana, mjeseci, ponekad i godina zahtijevaju posebnu dodatnu njegu i podršku kako bi se razvili u velike šampione.

Po samom rođenju, uz njihove roditelje na putu oporavka, o njima svakodnevno 24 sata brinu ljekari i medicinske sestre Univerzitetskog kliničkog centra. Nakon boravka u inkubatoru, odnosno kada se stanje bebe stabilizuje potrebno je i dalje voditi brigu o njihovom napretku. Kako bi prvenstveno održali odgovarajuću temperaturu ovim mališanima neophodan je topli krevetić.

Banjaluka ima samo jedan ovakav krevetić, koji je tadašnja bolnica dobila još davnih šezdesetih godina prošlog vijeka. Malim pacijentima kliničkog centra potreban je novi, moderniji i unapređeniji topli krevet. Statistike pokazuju da je 8 do 10 odsto poroda prijevremeno, zbog čega je jedan, sada već star i dotrajao krevetić, nedovoljan. Osam dječijih krevetića, koje sestre neprestalno zagrijavaju toplom vodom, potrebno je zamijeniti adekvatnim, kako bi i u hladnim danima mališani imali temperaturu koja im je potrebna.

rtrs.tv

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice” pokrenulo je u okviru “Ljubičastog novembra” akciju za nabavku toplih krevetića, nedavno je održano i humanitarno veče, a odzivom su prezadovoljni.

Nabavka jednog ovakvog krevetića košta inače od 10.000 do 20.000 KM, kako navodi srpskainfo.  Donacijom krevetića i roditelji će moći mirno da spavaju, kada znaju da su njihova novorođenčad toplo i bezbrižno ušuškana.

Izvor naslovne fotografije: rtrs.tv

Sve veći broj turista u BiH
Raspisana međunarodna potjernica za drugim osumnjičenim za napad na novinara Kovačevića

Your email address will not be published.