Univerzitet u Banjoj Luci obilježio 43 godine rada


Svečanom akademijom održanom 07. novembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske otvorena je manifestacija Dani Univerziteta u Banjoj Luci, koji ove godine obilježava 43 godine postojanja i rada. Domaćin ove manifestacije je prof. dr Radoslav Gajanin, a samom otvaranju manifestacije su prisustvovali i zvaničnici institucija Republike Srpske, kao i predstavnici akademske zajednice Univerziteta iz Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Niša, Slovenije i drugih.

Univerzitet u Banjoj Luci osnovan je 07. novembra 1975. godine, i tada je imao samo 5 fakulteta u svom sastavu. Danas ovaj Univerzitet važi za vodeću visokoškolsku obrazovnu instituciju i broji 17 fakulteta. Od njegovog osnivanja pa sve do sada, na ovoj obrazovnoj ustanovi diplomiralo je više od 30.000 studenata.

Radoslav Gajanin, rektor banjalučkog Univerziteta ističe da se u posljednje vrijeme posebna pažnja obratila na poboljšanje studentskog standarda, kao i na veće učešće nastavnika i saradnika na Univerzitetu u Banjoj Luci u projektnim aktivnostima finansiranim od strane EU. On dodaje da je jedan od glavnih strateških ciljeva publikovanje radova u međunarodno-referentnim časopisima.

Zlatne značke za najbolje diplomce

Sedamnaest najboljih studenata dobilo je zlatnu značku, kao podstrek za dalje napredovanje i rad. Rektor R. Gajanin podjseća na činjenicu da je neophodno podsticati privatne i javne kompanije, kao i lokalne zajednice da učestvuju u stipendiranju studenata.

Izvor: au.unibl.org

U proteklih godinu dana čak 29 doktora nauka

U sklopu manifestacije Dana Univerziteta u BL, jedan dan je posvećen onima koji su u periodu od novembra prošle godine, do novembra ove godine stekli zvanje doktora nauka.

Ovog puta, njih 29 je u navedenom periodu branilo svoje doktorske disertacije, koje su dijelom objavljene u međunarodnim časopisima. Dosadašnji podaci pokazuju da na ovom Univerzitetu na godišnjem nivou doktorira između 20 i 35 doktora nauka, prenosi SRNA.

Foto: unibl.org

Evropska unija zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu
Sve veći broj turista u BiH

Your email address will not be published. Required fields are marked *