U Tokiju se očekuju navijači na tribinama


Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah boravio je u Japanu gdje je uz njegovu i saglasnost organizatora zaključeno da će na Olimpijskim igrama (OI) u Tokiju naredne godine moći prisustvovati određen broj navijača na tribinama.

Bah je prvi put boravio u Japanu nakon početka pandemije virusa Covid-19 i izrazio uvjerenost da se u toj zemlji mogu organizovati sportski događaji u sigurnom okruženju za sve učesnike i gledaoce, što je i dokazano na nekoliko proteklih događaja.

On je istakao da bi naravno svi željeli da u Tokiju budu pune tribine i da se takmičenja održe pred punim kapacitetima stadiona ili hala ali da je prioritet stvaranje sigurnog okruženja, kako za sportiste, tako i za publiku.

Bah je saopštio juče da će svi sportisti i navijači u Tokiju biti podstaknuti da se vakcinišu protiv virusa korona. Dodao je da vakcinisanje neće biti obavezno ali ne sumnja da će biti snažno podstaknuto, kao i da će MOK pokriti određene troškove vakcinacije.

“Već imamo odličan set mjera na kome smo dugo radili i kako se Igre budu približavale imaćemo još više mjera koje će osigurati da svi učesnici budu maksimalno sigurni. Vakcina će takođe biti jako bitna i nadamo se da će uskoro biti dostupna. Ohrabrivaćemo sve sportiste da se vakcinišu i tako nam pomognu da Olimpijske igre budu što sigurnije za sve.”

Šef Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Toširo Muto izjavio je ranije da će postojati stroge smijernice, pravilnici koje treba slijediti i zdravstvene aplikacije za praćenje navijača kako bi se pratilo širenje zaraze.

“Što se tiče gledalaca iz inostranstva, da li bi trebalo da prođu kroz dvonedjeljni karantin ili ne zavisiće od situacije, postoji mogućnost da se odustane ako ispunjavaju određene uslove”, dodao je Muto.

Organizatori i MOK su dali sebi rok od pet mjeseci da odrede kako će ugostiti 11 000 sportista i hiljade zvaničnika, sudija, sponzora, medija i emitera za takmičenje koje bi trebalo da počne 23. jula 2021. godine.

Još nije poznato koliko će koštati odlaganje OI koje su bile predviđene za ovu godinu, a neki izvještaji iz Japana govore o šteti od dvije do tri milijarde dolara.

Izvori: Politika; B92; Olimpijski komitet Srbije

Наредне године повећање пензија , плате остају исте
Ведад Ибишевић због инцидента напушта Шалке