U susret NBA All-Star vikendu


NBA All-Star vikend će se ove godine održati u Sjevernoj Karolini tačnije u Šarlotu od 15.-17. februara. Glavni događaj kao i svake godine predstavlja All-Star utakmica koja se održava na samom kraju All-Star vikenda, dakle 17. februara.

Foto: (nba.com) – Prva All-Star utakmica

All-Star utakmica koja okuplja najveće zvijezde istočne i zapadne konferencije NBA lige, prvi put je odigrana 1951. godine u Boston Gardenu, gdje je ekipa istoka slavila rezultatom 111:94, a prvi MVP u istoriji ovih utakmica bio je igrac Bostona Ed Macauley.

Od 1951. godina pa do danas nije se mnogo toga promijenilo, All-Star utakmica je i dalje centralni događaj All-Star vikenda. Rivalstvo između istoka i zapada i danas postoji, a cilj ove utakmice je da se igrači, a prije svega navijači dobro zabave i uživaju u potezima najboljih svjetskih košarkaša. U ukupnom skoru kroz istoriju, ekipa istočne konferencije vodi 36-24, dok su Kobe Bryant i Bob Petit osvojili najviše MVP nagrada – po četiri obojica.

Biti imenovan u All-Star ekipu svoje konferencije za košarkaše predstavlja određenu vrstu prestiža, i pokazatelj je da rade dobre stvari na terenu.

“Učestvovati na All-Star utakmici je jedan od najvećih momenata u mojoj karijeri. U mojim očima, to je pokazatelj da sam i dalje na najboljem nivou i u rangu sa najboljim igračima” – Scottie Pippen, All-Star MVP 1994. godine i sedmostruki učesnik All-Stara

Ove godine All-Star utakmica dobija veću pažnju fanova sa Balkana, jer postoji velika mogućnost da Luka Dončić i Nikola Jokić budu učesnici glavnog događaja All-Star vikenda. Pravo glasa i izbora u svemu tome imaju i navijači, čiji glasovi učestvuju u udjelu od 50% u izboru startera na utakmici. U preostalih 50% udjela, učestvuju glasovi samih igrača i predstavnika medija.

Vidimo da se Luka Dončić nalazi na drugom mjestu po broju glasova, sa osvojenih 2,2 miliona, dok je Nikola Jokić na sedmom mjestu sa 740 hiljada glasova. Glasati se može preko NBA sajta i NBA aplikacije. Imate pravo glasati za 10 igrača svaki dan, a glasanje se zatvara 21.01.2019. godine nakon čega će biti objavljeni rezultati.

Izvor: nba.com

Foto: charlottesgotalot.com

Profesionalni uspjesi i karijera Lebrona Jamesa
Po čemu ćemo pamtiti proteklu godinu?

Your email address will not be published.