U Prokuplju proizvedene banane sa ukusom ananasa


Mještanin sela Barilje kod Prokuplja, Zoran Stojanović nakon 14. godina rada u Italiji riješio je da po povratku u svoju rodnu Toplicu otpočne sa uzgojem neobičnih  i  za mještane našeg podneblja nepoznatih sorti voća. Na svom imanju u proteklih deset godina zasadio je nekoliko vrsta voća, poput jedne vrste banana koju je nazvao Dobrička.

Višegodišnju posvećenost ovog voćara priroda je ove godine nagradila plodom, pa tako Zoran ove godine sa ponosom pokazuje plodove svoga rada i dodaje da je južno voće zbog jakih zima veoma teško uzgajati, te da mu je upravo iz tog razloga do sada zasadi kivija i japanskih jabuka uglavnom propadali.

“Može da uspijeva čak i na hiljadu metara nadmorske visine bez ikakvih problema, otporno je. I ono što je još bitno za tu voćku da je ispitivana u astronautskom centru Nase u Americi, da je skoro samo zbog jednog elementa otpala, inače bi bila kompletna, da bude suva hrana za astronaute”, kaže Zoran Stojanović iz sela Berilja.

Osim plodova, koje za sada još uvijek nisu dostupna u prodavnicama, korisno je i lišće koje u kombinaciji sa vodom može da služi kao prirodni insekticid.

Zoran  trenutno na svom imanju ima pet stabala banana, od kojih svako može da proizvede i do deset kilograma ploda. Pored banana Zoran na svom imanju proizvodi i druge biljke nesvojstvene kraju u kojem živi, a od  sjemenki ovog voća planira da napravi nove zasade i proširi proizvodnju.

Izvor: banjaluka.com

Studenti iz Beča posjetili Muzej savremene umjetnosti
Odlazak stanovništva osiromašuje poljoprivredu Unsko-sanskog kantona

Your email address will not be published.