U Luvru organizovano druženje sa Mona Lizom


Zbog epidemioloških mjera koje su uvedene tokom izbijanja pandemije, muzeji širom svijeta bilježe ogroman pad posjećenosti. Čuveni pariski muzej “Luvr” u svoju ponudu je uvrstio privatno druženje sa „Mona Lizom“ i šetnju duž istorijskog krova francuskog muzeja kako bi na taj način popunio finansijski deficit.

Onaj ko da najbolju ponudu dobiće mogućnost da bude svjedok godišnjeg pregleda stanja remek-djela Leonarda da Vinčija, koje se obično vidi samo djelimično zbog velike gužve u muzeju i interesovanja.

Svake se godine “Mona Liza” skida sa zida i uklanja se staklena pregrada radi provjere da li tom remek-djelu, koje datira iz oko 1503. godine, prijeti pukotina. Neki svjetski čelnici bili su među srećnicima koji su u posljednjih nekoliko decenija svjedočili tom rijetkom događaju.

Aukcijska kuća “Christie’s” nada se da će online aukcijom prikupiti više od milion evra, uključujući procijenjenih 10.000 do 30.000 evra za iskustvo druženja izbliza s tim djelom.

“Luvr” je imao blizu 10 miliona posjetilaca 2019, ali je bio zatvoren više od pet mjeseci za vrijeme dva karantina zbog virusa korona. Dok je bio otvoren ljetos, broj posjetilaca pao je za 75 odsto.

 

Izvor: Nezavisne

Banski dvor obilježio 88. rođendan
Dječije pozorište RS definisalo ideje za sljedeći festival