U deset koraka do motivacije za učenje


Koliko li je samo studentskih sati i dana uzaludno potrošeno u donošenju odluke “od sutra krećem učiti”. I tako svako sutra dođe i prođe, a vi još  na istom mjestu, dok u jednom trenutku ne shvatite da nemate više vremena i da vjerovatno nećete stići spremiti gradivo do predviđenog datuma. Onda slijedi ono “Eh, što nisam”, “Trebao sam.” Kako bi izbjegli taj začarani krug, u koji zalutaju i najodgovorniji, pokušajte se motivirati za učenje na vrijeme. Evo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da ispitni rokovi prođu bez dodatnog stresa:

1. Napravite ugovor sa samim sobom

U poslovnom  svijetu  ugovor je nešto što obavezuje. On je garancija da će se održati reč. Obavežite se ugovorom da ćete položiti ispit. Kao i u svakom drugom ugovoru, predvidite sankcije ako ne učite ili ne položite ispit. Ali ne zaboravite i nagradu za uspjeh.

2. Ne odgađajte obaveze

Počnite odmah. Ono čuveno “od sutra krećem” izbacite iz riječnika.  Budite uporni, ne dozvolite da vas išta pokoleba. Najlakše je odustati.

3. Pripremite se za učenje

Uredite prostor, obezbedite optimalnu temperaturu, svetlost i odredite mjesto za učenje. Pustite muziku, ona pozitivno djeluje na emocije i opušta. Važno je da muzika bude tiha i opuštajuća kako vam ne bi smetala. Budite odmorni, posebno vodite računa o dovoljno sna.

4. Napravite plan 

Priprema je 90% uspeha, preduslov svega. Možete učiti stihijski, bez plana, ali će to znatno usporiti efekte učenja. Za dobre i brze rezultate morate planirati. Napravite plan, stavite ga na mesto gde će vam stalno biti pred očima i držite ga se. Napravite dnevni, ali i mesečni plan. I pridržavajte ga se.

5. Postignite male uspehe na samom početku

Ništa ne motiviše kao uspeh. Podelite učenje na manje cjeline. Na ovaj način  gradivo vam se neće činiti toliko teškim i dosadnim. Kada završite jedan dio, pre nego što pređete na drugi, osetićete zadovoljstvo postignutim . Primetićete promenu u raspoloženu i  imaćete više volje za nastavak.

6. Koristite strategiju „grudva snijega”

Pronađite najznaimljiviji dio gradiva i krenite  od njega   Na taj način ćete jednu lekciju, dio knjige ili poglavlje savladati na lak i jednostavan način. To će povećati vaše samopouzdanje i motivaciju. Poput grudve snega koja se kotrlja i povećava, tako će se i vaše naredne aktivnosti u učenju vezati za prvi uspešno obavljen zadatak.

7. Nemojte preplitati nekoliko zadataka

Nemojte  zadavati sebi nekoliko stvari u isto vreme. Pretrpavanje obavezama će vas samo  obeshrabriti i udaljiti od cilja. Fokusirajte  na jedan zadatak i uradite ga najbolje što možete. Kada uspješno završite jednu stavku, imaćete više volje da pređete na sledeću.

8. Ne gledajte negativno na greške

One su važan dio učenja. Ako ne griješite, onda znači da stagnirate.  Uspeh je rezultat pripreme, teškog rada i učenja iz grešaka.

9.  Učite sa prijateljem ili kolegom

To se može ispostaviti kao mnogo lakše, efikasnije i naravno zanimljivije.

10.  Nagradite se za svaki uspjeh

Nagrada stvara želju da uspijete. Unapriejd je odredite,  nije bitno kakva je već da vas obraduje. To može biti čokolada, omiljena knjiga, odlazak u bioskop, na koncert i slično.

Izvor: Link group

Naslovna fotografija: PixaBay

Strah od javnog nastupa - govor pred drugima nije pozorišna predstava
Studentima srpskog jezika pravopis nije obavezan predmet

Your email address will not be published.