Трећи павиљон не испуњава услове за живот студената


Услови живота које нуди трећи павиљон Студентског центра Никола Тесла у Бањој Луци нису задовољавајући и не испуњавају основна људска права, кажу студенти становници овог павиљона.

На свим свјетским универзитима школује се око 215,9 милиона студената, према истраживању UNESCO-a из 2016. године.

Мали проценат тих студената студира на Универзитету у Бањој Луци, од чега један дио њих живи у трећем павиљону Студентског центра Никола Тесла. Тих 500 студената је вјероватно занемарљиво у свијету међу ових 216 милиона, међутим не би требало да буду и у својој држави и свом студентском центру. Ипак, изгледа да јесу занемарени.

Велики број студената бира смјештај у студентском доmу, због повољних цијена али и домског живота који подразумијева много дружења. Међутим, проблеми настају када студентски дом не пружа адекватне услове за живот и развој студената. Када умјесто удобних кревета и опремљених читаоница добијете собе без добре столарије и интернета.

Да се подсјетимо, трећи павиљон је отворен 2006. године, преуређењем бивше касарне „Врбас“. Међутим, судећи по војним упутствима која се још увијек налазе на унутрашњости ормара, евидентно је да касарна није ни прије 2006. реновирана. Осим што ствари нису замијењене, собе нису прилагођене ни студентским потребама. С обзиром на то да у собама живе по 3, неријетко и 4 станара, мјеста за одлагање приватних ствари је јако мало. Али с друге стране, ком студенту су још потребне полице и радни столови?

Од отварања су на павиљону промијењени само кров и подови 2017. године, након што су оштећени елементарним непогодама. И неодговорношћу управе Центра. Али, ако су 2017. године новчана средства уложена да се створе услови за живот у дому, шта је спријечило извођаче радова да се адекватни услови и створе?

Домски услови

Лоше инсталације, лоша столарија, слабо гријање, недостатак топле воде, недовољно личног простора и веома слаба интернет конекција су неке од ствари које у својој понуди има трећи павиљон, кажу студенти. Кроз шалу кажу да им гријање и топла вода нису потребни, јер се ослањају на своју младост која ће да их грије. Изгледа да и управа Центра тако мисли.

„Од живота у дому, најдраже ми је када ми падне капљица на врат док перем руке изнад лавабоа“ кроз смијех је рекла једна станарка која има част да се с овим проблемом сусреће свакодневно.

 

трећи павиљон, Студентски центар Никола Тесла, Бања Лука

 

Ипак, највећи број студената се пожалио на лошу интернет конекцију. Иако студенти ни пријаву испита не могу урадити без интернета, на 17 соба у дому постоји само 1 рутер. У 2020. су онлајн наставу пратили они који су имали воље да сједе испод рутера на ходнику. Или они који су себи уплатили мобилни интернет. Остали нису имали приступ том „луксузу“.

Најављена реконструкција

У јуну 2020. је стигла једна лијепа вијест за студенте становнике трећег павиљона – павиљон ће бити ускоро реновиран! Предсједник Србије Александар Вучић је у посјети Бањој Луци донирао 2 милионa конвертибилних марака само за реконструкцију трећег павиљона. Директор Центра је том приликом изјавио да ће радови сигурно почети до краја 2020. године. Међутим, крај 2020. године је стигао и прошао, али то ускоро није стигло.

Финансијска средства постоје, само се не користе за потребе дома. А поводом будућег реновирања, дом већ више од пола године не наручује никакав материјал за поправке, кажу радници Центра. Зашто улагати у објекат који ће се реновирати ускоро? А студенти могу сачекати до најављене реконструкције да живе без чесме или кваке.

Већина студената и поред свих проблема воли студентски дом и све оно што живот у њему носи. Међутим, да ли је то оправдање да се студентима не обезбиједе основне животне потребе? Студенти су свјесни проблема дома и они им јако сметају. Вјерују да су темељ проблема недостатак финансијских средстава али и злоутреба истих од стране управе Центра. Међутим, нису сигурни како то да промијене. Или се плаше посљедица. Да ли се то искориштава чињеница да је велики број студената принуђен да због најнижих цијена смјештаја станује у студентском дому?

Извор насловне фотографије: banjaluka-info.com

Студентима потребно више од 500 КМ мјесечно

Your email address will not be published.