TOP 5: Ovo morate posjetiti u Jerevanu


Ovaj put, vodim vas u Jerevan, glavni grad Jermenije. Jerevan je jedan od najduže, u kontinuitetu, naseljenih gradova u svijetu, a ulogu glavnog grada ove azijske zemlje uzeo je 1918. godine.

Jerevan postoji još u godinama prije nove ere, tačnije osnovan je 782. godine prije nove ere, na rijeci Hrazdanu, na istočnoj strani Ararata. Da, planine o kojoj se govori i u Bibliji. Pa, počnimo od nje.

  1. Ararat; Kaskade kompleks

Iako je nemoguće doći na samo tlo Ararata, a da ste još u Jerevanu, pogled koji vam se pruža već sa drugog sprata Kaskada komlepksa je nešto što će vas odmah očarati. Ukoliko vas umor ne savlada, penjanjem na posljednji, peti sprat, ovog kompleksa – tek onda doživljavate nevjerovatnu sliku pred očima; u toj slici odigravaju se mnogi istorijski događaji. Jedan od, meni, najznačajniji je upravo sam pogled na ogromnu vulkansku kupu visoku 5 165 metara – Ararat. Ta, biblijski pomenuta planina, čiji su vrhovi, kako sam doznala, uvijek prekriveni snijegom, oduzima dah. Nesaglediva je. Ogromna. Ta planina, koja je i dalje jedan od spornih termina u odnosima Turske i Jermenije, je nešto što vam se nikada neće izgubiti iz vida. Svaka planina će vam ličiti na Ararat, ali nijedna neće biti dovoljno otmjena i velika, čak ni da bi se poredila sa njom.

ararat
Pogled na Ararat, sa Kaskade kompleksa

Kaskade kompleks imaju svaki sprat različito, a opet veoma slično dekorisan. Tu su uglavnom fontane, iz kojih teče pitka, uvijek sviježa, voda, vjetrenjače čudnog oblika, najvše nalik stabla drveta, o čije su grane okačeni raznobojni ukrasi. Unutra, svaki sprat ima pokretne stepenice, a prosor je ukrašen bogatim skulpturama i vajarskim djelima. U podnožju kompleksa je niz kafića i resorana, koji nude tradicionalna jermenska pića i hranu. Obavezno probajte njihovo vino od kupine i sušeni sir (možete i to dvoje u kombinaciji, odlično idu jedno uz drugo!)

kaskade
Drugi sprat Kaskade kompleksa

 

  1. Centar

Neizbježan dio je i centar Jerevana. Prepun je građevina od krupnog kamena. Svaka od građevina ima i neku svoju priču, ali to prepuštam svakom putniku, da tragom svojih interesovanja individualno istraži. U suštini, tu je nekoliko velikih biblioteka, muzeja, pozoršta i gradska vijećnica. Pored tog, značajan je sat. Kupola na kojoj se nalazi sat, je na ističnoj strani grada, pa tako može lako poslužiti za orijentaciju u prostoru. Koliko god su me ove građevine očarale preko dana, pri samom ulasku u grad, toliko više su me učinile zaljubljenom u ovaj grad tokom noći. Tokom noći, centa postaje mjesto koje je dovoljno samo za sebe. Naprosto, dovoljno je da samo sjedite negdje i posmatrate ljepotu koja se nalazi oko vas. Uvjerite se sami u to!

centar
Centar Jerevana
  1. Muzičke fontane

Ukoliko dolazite, kao i ja, iz mjesta koja su okružena vodom, zasigurno će vas ove fontane privući sebi! Veliki bazeni, iz kojih izlazi voda u mlazovima različitih visina i boja, na zvukove, najčešće, klasične muzike su nešto što apsolutno zaslužuje da bude u TOP 5 stvari, kada govorimo o Jerevanu. Da vam ne pišem previše, pogledajte sami:

 

  1. Majka Jermenija

Ovaj spomenik visok 51 metar, podignut je u čast pobjede Sovjetskog saveza u Velikom građanskom ratu i jedan je od simbola grada Jerevan, koji opravdano zaslužuje svoje mjesto na ovoj listi. Kip se nalazi u Parku pobjede, a predstavlja nacinalnu personifikaciju Jermena i Jemenije. Sam kip visok je 22 metra, a predstavlja ženu koja u rukama drži mač. Kako sam lično fotografisala ova sva mjesta, nekada se desi da fotografija, sama od sebe (HA-HA-HA), nestane. Nažalost, to mi se desilo i sa fotografijama ovog spomenika. Nema ih. Još ne znam kako se to desilo, a dok to ne otkrijem, više o spomeniku pročitajte na ovom linku (a tu ćete pronaći i fotografiju).

  1. Sevanavank

Iako se ne nalazi na samoj teritoriji grada, svakih 45 minuta idu autobusi iz centra Jerevana do ovog manastirskog komleksa, u blizini grada Sevan. Tu su dvije crkve; crkva „Sveti apostoli“ i crkva „Sveta Bogorodica“. Kako sam saznala od vodiča, crkva „Sveti apostoli“ postoji još u nekim zapisima iz 5. vijeka, dok se za crkvu „Sveta Bogorodica“ zna od početka 7. vijeka. Nije poznato da li je to i tačan vjek gradnje ovh građevina, ali je svakako dokaz da već dugo postoje. Oko poluostrva se nalazi jezero Sevan. Kada pogledate u daljinu, ne vidite kopno. Ne postoji. Na ovom mjestu postoji samo nekakav osjećaj svetosti, spokoja, mira i sabornosti. Ukoliko dođete u Jerevan, ovo mjesto neka se obavezno nađe na vašim čekiranim destinacijama.

sevanavank
Sevanavank
  • O Jerevanu bih mogla pisati još bar cijeli jedan dan, ali ne želim. Ne zato jer sebično želim za sebe čuvati svu ljepotu koju sam vidjela i sve što sam doživjela, već jer je nemoguće to čudo od grada opisati. Ne postoje riječi kojima bi se dovoljno dobro opisala noćna šetnja Jerevanom. Ne postoji fotografija koja vjerodostojno opisuje izgled građevina. Ne mogu vam prenijeti zvuk muzike koju čujete ulicama, ni ukus kupinovog vina, niti sušenog sira. Da, postoje riječi poput – nevjerovatno, fantastično, vau, vrh, top, savršeno… ali je to sve mlako, nedovoljno da vam ovu magiju donesu preko uređaja sa kog čitate.
    Zato, prve slobodne dane planirajte i rezervišete za posjetu Jerevanu!

P.S. ovako na jermenskom jeziku izgleda moje ime ⬇

m
Maja

 

Putujemo zato što su udaljenost i raznolikost tajni osvježivači kreativnosti. Kada stignemo kući, kuća je i dalje ista. Ali nešto unutar našeg uma se promjenilo, i to sve mijenja. – Jonah Lehrer

Majka Jermenija
Одложена 64. додјела Гремија