Top 10 najboljih i najgledanijih filmova 2018. godine


Ova godina jedna je od najuzbudljivijih u kinematografiji, bogata različitim žanrovima i novim glumačkim imenima na svjetskoj sceni. Deset filmova koji slijede samo su neki od naslova ovogodišnjih premijera koje su osvojile pubiku u bioskopima širom svijeta:

1. Osvetnici: Rat beskraja, sa vrtoglavom zaradom od 2 milijarde i 46 miliona dolara. Omijeni strip junaci Marvelovog filmskog univerzuma okupljeni na novom zadatku. Karte će biti položene, po posljednji put i to na ultimativni, najsmrtonosniji način do sada. Osvetnici i njihovi saveznici moraće da budu spremni da žrtvuju sve u pokušaju da savladaju moćnog Tanosa, pre nego što on uništi cijeli univerzum.

 

2. Crni panter, jos jedan američki naučnofantastični Marvelov superherojski film gdje se radnja filma dešava u Vakandi. Pomenuta je u filmu Kapetan Amerika: Građanski rat, kada je njen kralj ubijen i kada njegov sin T’čala treba da preuzme njegov presto uprkos svom duplom identitetu.

 

3. Nemoguća misija: Razilaženje je šesti film u serijalu započetom još u prošlom veku, 1996. godine.  Zatičemo Ethan Hunta (Tom Cruise) i njegov tim (Alec Baldwin, Simon Pegg, Ving Rhames), zajedno sa nekim poznatim saveznicima (Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan) u trci sa vremenom, nakon što misija pođe po zlu.

 

4. Creed 2, dugo očekivani povratak Rockija kao trenera govori o porodici kao najvažnijem segmentu života. Glavni junak, Adonis Creed će morati uskladiti život između ličnih obaveza i priprema za sljedeću veliku borbu. Suočavanje s protivnikom svoje porodice samo ga još više motiviše za borbu u ringu. Rocky i Adonis suočiće se sa svojim zajedničkim naslijeđem i shvatiti da ništa nije važnije od porodice.

 

5. Izbavitelji 2, animirani super heroji na velikim ekranima još i nakon gotovo 15 godina opet su osvojili srce publike. U novom nastavku priče o superherojskoj porodici mama Helen je u centru pažnje, a tata Bob je heroj kod kuće gdje se brine za djecu. Njihovu normalnu svakodnevicu poremeti dolazak opasnog i pametnog zlikovca kojeg jedino Izbavitelji mogu pobijediti.

 

6. Blackkklansman je biografija koja opisuje početak sedamdesetih godina prošlog vijeka, period velikih društvenih previranja i borbe za građanska prava i jednakosti. Ron Stelvort postao je prvi afro-američki detektiv u policiji. Bez obzira na sve, on je riješen da uspije u poslu i učini da se za njegovo ime sazna i tako pomogne svojoj zajednici. Veoma hrabro ulazi u rizičnu misiju, da se infiltrira među članove Kju Kluks Klana. Predstavljajući se kao rasistički ekstremista, Ron kontaktira članove grupe i vrlo brzo postaje član samog jezgra.

 

7. Igrač broj 1, film  je neponovljivog Stivena Spilberga. Virtuelni sijet postaje stanovnicima zamjena ali i bijeg od realnosti koji se suočavaju sa neimaštinom. Oasis, kako se izmišljeni svijet utopije i zove utočište je avatarima (izmišljenim likovima) koji u njemu žive idilične živote. Kada ekscentrični multimilijarder i tvorac igrice Džejms Halidej umre, u testamentu ostavi svoje bogatstvo onome ko pobjedi u dobro smišljenom lovu na blago. Koristeći svoj avatar, glavni glumac Vejd će u trci za blagom morati da se suprostavi moćnim protivnicima koji ga neće prestati napadati i u stvarnom svetu.

 

8. Deadpool 2, nakon ubistva svoje djevojke ovaj pomalo neobični junak vraća se na bioskopska platna u saranji sa ostalim X-man mutantima.  U ovom holivudskom superherojskom filmu jednu od uloga igra i Stefan Kapičić, sin velikog jugoslovenskog košarkaša, Dejana Kapičića.

 

9. Venom, još jedan Marvelov anti-junak zablistao je ove godine u svjetskim bioskopima. Vanzemaljski simbiot potpuno obuzima i oduzima slobodnu volju glavnog glumca. Pravila sada neko drugi određuje, svako opiranje je uzaludno. Njih dvoje postaju jedno, postaju Venom za kojeg nećete znati da li trebate da ga se bojite ili će da vas spasi. Venom je nastao u Spajdermenovom filmu.

 

10. Prvi čovjek na mjesecu filmska je priča o Nilu Amstrongu i NASINOJ misiji. Film baziran na knjizi, ispričaće priču o velikom žrtvovanju i cijeni koja je morala biti plaćena u jednoj od najopasnijih misija ikada. Velike spekulacije o rusko-američkom sukobu povodom sletanja na mjesec nisu uticale da ovaj film ne postane pravi hit u svim kinima.

 

Priznaćemo, naučnofantastični filmovi definitivno su najpopularniji ove godine, ali i najplaćeniji. Ukoliko neke od navedenih filmova niste pogledali, hladni zimski dani idealno su vrijeme za dekicu, kokice i filmske hitove. Izvrsni scenariji, očaravajuća scenografija i talentovani glumci neće vas razočarati, koji god da odaberete, nećete se pokajati. A i naredna 2019. godina sprema za sve ljubitelje velikog platna prave filmske čarolije.

Foto: vectorstock.com

Marvel filmovi 2018. godine
Karte za koncert Banjalučke filharmonije podijeljenje za (samo) 17 minuta

Your email address will not be published.