Top 10 korejskih filmova koje nećete zaboraviti

korejskifilm

U moru holivudskih filmova na koje smo svi navikli, publika nerijetko traži i nešto drugačije, nekonvencionalno. Korejski film, iako ne toliko ustaljen na bioskopskim projekcijama, svakako ima šta da ponudi. Pripremili smo listu 10 filmova koji vas sigurno nece ostaviti ravnodušnim:

Oldboy (Oldeuboi) – 2003

Drama, Misterija, Akcija

“Smij se, cijeli svijet će se smijati sa tobom. Plači, plakaćes sam”

Ukoliko ste novi u ovom svijetu, svakako je preporuka početi sa Oldboy-em. Kontroverzna misterija je ujedno i jedan od dragulja ove azijske produkcije. Bez ideje o tome kako je zatvoren, drogiran i mučen 15 godina, biznismen Dae-su Oh traži osvetu svojim otmičarima. Ukratko bi tako mogli opisati radnju koja obiluje scenama nasilja, borbe, unutrašnje ali i one sa sredinom. Tortura, ljubav, požrtvovanje, kao i moralne kontroverze, čine ovaj film uzbudljivim za gledanje. Brojno nagrađivan, svakako je naznačio dalji prodor za korejski film na globalnoj sceni. Kompletan sažetak možete pronaći na linku.

korejski_film_oldboy
Scena borbe (preuzeto sa farsightedblog.com)

Naša ocjena: 9/10

IMDb: 8.4/10

Parasite (Gisaengchung) – 2019

Drama, Triler

“Ponašaj se kao kod svoje kuće”

Drama koja je obilježila 2019. godinu, kao i vrhunac karijere proslavljenog režisera Bong Joon Ho-a. Dobio je ovaj korejski film 4 oskara, obrađujući teme pohlepe, klasnih razlika, diskriminacije. Napet i nepredvidiv, sa mnogo suptilnih metafora i satiričnih nota ostavio je dubok utisak na one koji su ga pogledali. Priča o dvije porodice, siromašnoj i bogatoj, u kojoj nismo dužni da odaberemo stranu, uvlači gledaoca u film i drži pažnju od početka do kraja.

Naša ocjena: 9/10

IMDb: 8.6/10

Memories of murder (Salinui chueok) – 2003

Drama, Misterija, Triler

“Najgori od njih će ostati sa tobom… zauvijek”

Film baziran na istinitom događaju donosi radnju u jednom malom korejskom mjestu gdje je pronađeno tijelo mrtve djevojke. Dva mjeseca kasnije, serija silovanja i ubistava se dešava pod sličnim okolnostima. Detektivi Park Doo-Man i Jo Young-Goo dobijaju pomoć kolege iz Seula kako bi riješili misteriju. Ovaj film možemo svrstati međ kultne krimi – trilere, u kojem tri glavna detektiva pokušavaju razriješiti ubistva, svako služeći se svojim metodama. Različiti pristupi u istrazi, spletke, napeta i neizvjesna atmosfera koja prati film, su samo neki od razloga zašto ovaj film privlači pažnju.

Naša ocjena: 9/10

IMDb: 8.1/10

Sympathy for Mr. Vengeance (Boksuneun naui geot) – 2002

Drama, Triler

“Osveta nikad nije bila slađa”

Ovo je priča o Ryu-u, gluhom momku, koji dobija otkaz na poslu. Njegovoj sestri je potrebna transplantacija bubrega, a u nadi da će obezbjediti novac, Ryu i njegova djevojka kidnapuju ćerku od prijatelja njegovog bivšeg šefa. Otmica ne završi po planu te dolazi do spleta neželjenih događaja. Film je svakako i priča o manjkavosti moralnih vrijednosti u današnjem društvu, brutalnom kapitalizmu ali društvenim razlikama koje katkad dovode do neželjenih akcija, te se tu zatvara jedan krug problema koji su međusobno povezani. Uz pomenuti Oldboy, predstavlja dio Osvetničke trilogije (Vengeance trilogy) te zauzima bitno mjesto u korejskom filmu.

Naša ocjena: 8.5/10

IMDb: 7.6/10

Train to Busan (Busanhaeng) – 2016

Horor, Akcija

“Počinje borba za život ili smrt”

Zarazni zombi virus širi se Južnom Korejom. Putnici voza koji ide iz Seula ka Busanu uspjevaju ostati nezaraženi ali ne zadugo. Ko je na kojoj strani? Da li prijateljstva mogu opstati u takvim uslovima? Ko gleda svoj, a ko opšti interes? Samo su neka od pitanja koja se provlače kroz ovaj korejski film. Iako zombi filmovi nisu toliko česti, pomenuti se ipak izdvojio u tom uskom izboru kao jedan od najboljih. Rekli bismo da je to zasluženo kada elementima stradanja, sreće, tuge i humora upotpunimo priču, radnja postaje i te kako zanimljiva.

Naša ocjena: 8/10

IMDb: 7.6/10

I Saw the Devil (Ang-ma-reul bo-at-da) – 2010

Akcija, Drama, Triler

“Napusti svako saosjećanje”

Kyung-chul je psihopata koji ubija iz zadovoljstva. Nakon ubistva Joo-yeon, njen momak, tajni agent Soo-hyun kreće u potragu za monstruoznim ubicom. Borba dobra i zla kao jin i jang. To bi bio možda i najlakši način da se predstavi ovaj film. Pravi je to predstavnik onoga što korejski film umije da ponudi. Akcija, nasilje, osveta, traganje za pravdom. Da li pravda moze biti okrutnija od nepravde ili je to pak nemoguće? U gotovo dva i po sata akcije vjerujemo da ćete uživati, ali i postaviti sebi neka pitanja vezana za psihološke profile ovih ličnosti.

Naša ocjena: 8.5/10

IMDb: 7.8/10

3-Iron (Bin-jip) – 2004

Drama, Romantika

“Teško je razlučiti da li je svijet u kome živimo java ili san”

Tae-suk je mladić koji provaljuje u domove čiji vlasnici nisu prisutni. U jednoj naizgled praznoj vili pronalazi zlostavljanu ženu bogataša. Ona odlučuje da pođe sa njim i pronalazi sasvim novi način života. Ljubavni trougao se komplikuje kada Tae-suk biva uhvaćen od strane policije nakon jednog incidenta. Drama nameće i filosofska pitanja da li je sve stvarnost ili iluzija, kao i šta je to potrebno za sreću? Brojni su i detalji vezani za korejsku tradiciju kao i budistička učenja koja se provlače kroz scene.

Naša ocjena: 7.5/10

IMDb: 8.0/10

Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom) – 2003

Drama

“Ono što se sviđa tebi, sviđa se i drugima”

Tiha korejska drama o životu mladića koji biva odgojen od strane budističkog monaha. Radnja se dešava na izolovanom jezeru, na kojem se nalazi i sam hram. Život mladića predstavljen je kroz 4 godišnja doba koja predstavljaju ujedno i 4 životne faze: djetinjstvo, adolescenciju, zrelost i pozno doba. Kao što se i priroda suočava sa različitim poteškoćama tokom sezona, tako i život mladića sa sobom nosi određene probleme u zavisnosti od njegovog uzrasta. Sa malo dijaloga i mnoštvom simbolike, ovaj film privlači pažnju svojim scenama, kao i atmosferom koja iz njih proističe.

Naša ocjena: 8.5/10

IMDb: 8.0/10

A Taxi Driver (Taeksi woonjunsa) -2017

Drama, Istorijski

“Bazirano na istinitim događajima, neispričana priča taksiste”

Man-seob je taksista i samohrani otac iz Seula. Jednog dana saznaje da je u gradu stranac koji je voljan da plati visoku cifru za vožnju do Kvangdžua. Ne znajući skriveni plan, te da je stranac novinar, Man-seob pristaje na posao. Baziran na istinitim događajima o studentskim protestima koji su potresali Koreju 1980, ovaj film predstavlja jedan uvid u pomenutu situaciju. Na trenutke zabavan i šaljiv, a opet dovoljno realan da pokaže surovost vremena u kojem su se događaji zbili, ovaj film će svakako ostaviti utisak na gledaoca. Višestruko nagradjivan, sa Kang-ho Song-om u glavnoj ulozi, svakako je zaslužio mjesto na našoj listi.

korejski_film_spring
preuzeto sa: tasteofcinema.com
Naša ocjena: 8.0/10
IMDb: 7.9/10

Burning (Beoning) – 2018

Drama, Misterija, Triler

“Istina je sva u tvojoj glavi”

Psihološki triler koji možemo nazvati generacijskim manifestom rođenih tokom 90-ih. Tri aktera različitih socijalnih osnova isprepletena su u jednu zanimljivu priču. Kada dva prijatelja iz djetinjstva susretnu šarmantnog mladića, jedno od njih se zapita da li je novi član onakav kakvim se predstavlja. To bi bio kratki opis radnje ovog filma. Život u kontradikciji između porodičnih problema, zaboravljene srednje klase ili pak raskošnog života i želje za plesom, zabavom, slobodom predstavlja njegovu dubinu. Lijepi prizori, ali i političke reference, dodatno upotpunjuju, pa i krase ovaj film.

korejski film beoning
preuzeto sa: louderthanwar.com

Naša ocjena: 8.0/10

IMDb: 7.5/10

Свакодневно пролазите овуда не слутећи да је овај споменик јединствен у свету.