Čile: Poginulo 15 osoba tokom nemira zbog poskupljenja karata za metro


Vlada Čilea saopštila je da je 15 osoba poginulo tokom pet dana nemira, podmetanja požara, nasilja i sukoba koji su paralisali tu zemlju i narušili njen dugogodišnji imidž oaze stabilnosti u Latinskoj Americi.

U gotovo polovini od 16 čileanskih regiona i dalje je na snazi vanredno stanje, a u nekima je vojska uvela policijski sat, prvi put od obnove demokratije 1990. godine kada je okončana krvava 17-godišnja vojna diktatura.

Tokom nemira zbog poskupljenja karata za metro u Čileu 15 osoba poginulo
Foto: plusinfo.mk

Policija je suzavcem i vodenim topovima rastjerivala demonstrante koji su u nekoliko ulica glavnog grada, Santiaga bacali kamenice, dok su vojska i policija štitile građane koji su čekali u dugačkim redovima pred prodavnicama.

Mnoge prodavnice, metro stanice i banke su spaljene, oštećene ili opljačkane tokom vikenda, a građani su prijavili i probleme s podizanjem novca na bankomatima.

Nemiri su podstaknuti povećanjem cijene karte za metro, manjim od četiri posto.

Predsjednik Čilea Sebastian Pinera je izjavio da je u ratu protiv moćnog i nemilosrdnog neprijatelja koji ne poštuje nikoga i ništa, i koji je spreman na nasilje i zločin bez ikakvih ograničenja.

Izvor: N1

Foto: plusinfo

Izrael bez premijera: NETANJAHU NIJE USPIO SASTAVITI VLADU!
Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem

Your email address will not be published.