TikTok i nametanje toksičnih standarda ljepote


TikTok, društvena mreža za koju ste svi sigurno čuli, bilo od prijatelja, članova porodice ili ste sami korisnici ove aplikacije. Poznat po svojim kraćim videima, uglavnom zabavnog sadržaja, TikTok je proteklih godina postao jedna od najpopularnijih i najviše korištenih aplikacija. Uz sve prednosti TikTok-a, vezuju se i njegove mane, a jedna od njih su toksični standardi ljepote koje ova aplikacija svjesno nameće.

PORIJEKLO TIKTOK-A

TikTok, u Kini poznat kao Douyin , kineska je usluga društvenih mreža za razmjenu video zapisa u vlasništvu ByteDancea. Ova društvena platforma se koristi za izradu raznih kratkih video zapisa, od žanrova poput plesa, komedije i obrazovanja. Ti video zapisi obično traju od 3 do 60 sekundi. Riječ je o međunarodnoj verziji Douyin-a, koja je prvobitno objavljena na kineskom tržištu u septembru 2016.godine. Kasnije je TikTok pokrenut 2017. za iOS i Android na većini tržišta izvan kontinentalne Kine. Širom svijeta postao je dostupan nakon spajanja s drugim kineskim servisom društvenih medija Musical.ly, 2. augusta 2018.godine.

tiktok_douyin_musical.ly

 

TIKTOK-OV ALGORITAM POPULARNOSTI

TikTok, kao i mnoge druge aplikacije radi na principu algoritma viralnosti. Taj algoritam predstavlja umjetnu inteligenciju putem koje videi postaju popularni odnosno viralni. Međutim, za razliku od drugih društvenih mreža poput Instagrama ili Twittera, sadržaju na TikToku nema kraja. Možemo beskonačno nastaviti listati jer uvijek će se pojaviti novi sadržaj. Upravo to dovodi do pojave zavisnosti od te društvene mreže. Mi ćemo uvijek htjeti da vidimo sve više i više sadržaja. Algoritam će prikazivati videe koji odgovaraju našim preferencama. Takođe će se truditi da prikaže što više onih videa koje on ocijeni da bi mogli postati ili već jesu popularni.

tiktok_algoritam

 

MRAČNA STRANA TIKTOK-A

Pored algoritma viralnosti, postoji još jedan mnogo opasniji, a to je algoritam ljepote. Algoritam ljepote nije nešto novo, on se razvija već dugi niz godina.  Ta dva algoritma su usko povezana jer svi žele da vide lijepe i privlačne ljude i samim tim njihovi videi imaju veće šanse da postanu popularni. Još jedan način da se poveća broj pregleda na videima na ovoj društvenoj mreži jeste putem trendova. Naizgled naivni, trendovi na TikTok-u mogu biti toksični za mentalno zdravlje korisnika, na njihovo mišljenje o svom izgledu, njihovo samopouzdanje. Na primjer prisutan je trend gdje djevojke obuku odjeću koja je za nekoliko brojeva veća i stegnu ju kako bi pokazale da su zapravo ,,fit“. Mnogi komentari na ovim videima su se sveli na to kako im ovaj video uništava samopouzdanje i potvrđuje samo to koliko zapravo nisu zadovoljni svojim izgledom.

tiktok_challenge

 

Većina korisnika TikTok-a spada u mlađu populaciju. Uglavnom su to tinejdžeri koji prolaze kroz jedan veoma, za mnoge, zbunjujuć period, a to je pubertet. Pomenuti trendovi imaju ogroman negativan uticaj na mentalno zdravlje tinejdžera i mogu dovesti do težih psihičkih oboljenja poput tjelesne dismorfije, anoreksije i bulimije. Ni TikTok nije uspio da izbjegne pojavu online maltretiranja (cyber bullying)  koja u nekim slučajevima može dovesti i do suicida.

Video koji detaljnije objašnjava na koji način funkcioniše algoritam ljepote koji TikTok koristi: https://www.youtube.com/watch?v=PqTXpJafq2M

 

ALGORITAM LJEPOTE = ALGORITAM POPULARNOSTI?

Ljudi su vizuelna bića tako je razumljivo da će više gravitirati ka sadržaju za koji smatraju da je privlačan. Antropološka  i druga istraživanja dokazala su da se standardi ljepote najčešće prilagođavaju onome što evropska i azijska publika smatra poželjnim. Veću šansu da postanu popularni imaju korisnici koji nemaju akne, imaju svjetliji ten, velike oči, malen nos, uzak struk i druge. Simetričnost lica je takođe jedna od karakteristika koja je poželjna na TikTok-u. Mnogi korisnici koji se ,,ne uklapaju“ u TikTok-ove toksične standarde ljepote, pribjegavaju korišćenju filtera i često zaboravljaju da im ti filteri mogu pomoći samo u virtuelnom svijetu nerealnih standarda ljepote. Neki korisnici su spremni ići do tih ekstrema da se ,,uklope“ da si hirurškim putem uklanjaju rebra. 

Koliko god ih nastojimo izbjeći, ovi trendovi će nastaviti da nam se pojavljuju na ,,For you“ stranici. Video na TikTok-u koji trenutno ima najviše lajkova po svom sadržaju je veoma jednostavan: u video se jedino ističe ljepota korisnice koja ga je objavila. Međutim, da je taj video objavio neko ko ne izgleda toliko ,,privlačno“, video uopšte ne bi bio toliko popularan.

Ukoliko ste sami željeli da provjeriti da li ste lijepi prema TikTok-ovim standardima, mogli ste to da uradite jednostavnom posjetom na sajt TikTok beautiful koji trenutno nije u funkciji.

 

tiktok_algoritam

 

DOKUMENT SABOTIRAO TIKTOK

Dokument koji je leakovan Interceptu uključuje spisak karakteristika  koje kreatori sadržaja na TikTok-u ne bi trebali da imaju.

TikTok sabotira kreatore koji su pretili, premršavi, patuljastog rasta, koji nemaju prednje zube ili imaju izražene očnjake, takođe starije korisnike sa borama ili korisnike koji žive u skromnijim, siromašnijim stanovima ili ruralnim sredinama. Korisnici sa ovim karakteristikama imaju manje šanse da budu prikazani na “For you“ stranici jer njihov sadržaj ,,nije vrijedan prikazivanja novim korisnicima.“ Jedan od predstavnika TikTok-a rekao je Interceptu da ako se ikad ovakav vid cenzure koristio, da se sad više ne koristi i da je njegov cilj bio sprječavanje online maltretiranja korisnika (cyber bullying).

TikTok takođe ima specifična pravila kada je u pitanju banovanje korisnika.

 

tiktok_pravila_banovanja

 

 

KORISNICI TIKTOK-A U BORBI PROTIV NEREALNIH STANDARDA LJEPOTE

Sami korisnici TikTok-a su prepoznali toksične trendove i započeli su borbu protiv njih. Swetha Natarajan svoj članak o ovoj društvenoj mreži započela je riječima hvale, a završila ga upozorenjima na ove trendove.

,,Moju ljubav prema TikToku započela je ’’For you’’ stranica koja mi je prikazivala stvari koje volim, poput životinja i mode. Međutim tek kada sam razumjela način na koji ova aplikacija radi, počela sam da uviđam njenu toksičnost, naročito kada je u pitanju izgled. Između mnoštva zabavnih i naizgled naivnih sadržaja, kriju se podsvjesne poruke koje promovišu poremećaje u ishrani i nerealne standarde ljepote.“

Brooklynne Webb, kreatorka sadržaja na TikTok-u počela je da objavljuje videe sebe kako pleše s otkrivenim stomakom, time promovišući realistična ljudska tijela, a ne ona koja TikTok se toliko trudi da nam prikaže.

,,Nije bitno koju veličinu nosim, savršena sam takva kakva jesam!“, rekla je Brooklynne.

 

tiktok_brooklynne_webb

Iako nije prvobitni kreator pomenutih toksičnih standarda ljepote, TikTok ih svakako svjesno promoviše i njima negativno utiče na mentalno i fizičko zdravlje svojih korisnika. Iz tih i mnogih drugih razloga, vlade mnogih zemalja poput Indije i Pakistana su zabranile TikTok. Da li će i ostale zemlje slijediti njihov korak, ostaje nam da vidimo.

 

Loš kvalitet vazduha u Srbiji?
Barselona - ljepotica Španije