TikTok je novi internetski fenomen


TikTok je kineska društvena mreža kreirana 2017. godine,a 2018. godine ulazi na tržište 150 zemalja. U toku 2019. godine TikTok je dostigao milijardu preuzimanja, a do marta 2020. prešao dvije milijarde preuzimanja, dok je na Apple store-u  bio najpopularnija aplikacija 2018. i 2019. godine.

TikTok
Foto: neilpatel.com

Informacija sažeta u 15 sekundi

Kratki videi u formi od 3 do 60 sekundi su preplavili i sve druge socijalne mreže, sa TikTok-om kao primarnim izvorom. Sadržaj koji se može pronaći je svakako šarolik: od plesnih trendova do prepojednostavljenih objašnjenja istorijskih događaja, matematičkih problema,  poslovnih savjeta, brzog izlistavanja informacija o poznatim ličnostima, pa sve do faktografskog informisanja o dnevnim događajima. Platforma je svojim korisnicima dala priliku da na jednostavan način postanu kreatori sadržaja, bez pretjeranog znanja iz video montaže i bez očekivanja auditorijuma za estetikom video sadržaja. „Greenscreen“ opcijom ova aplikacija nudi direktno postavljanje pozadine sadržaja, koja ujedno i čini okosnicu videa.  Za razliku od Youtube-a TikTok jednostavnim klikom otkriva trendove svoje socijalne mreže, te svaki video, zahvaljujući TikTok-ovom algoritmu ima iste šanse da postane „viralan“, nevezano za broj pratilaca koje kreator ima. TikTok „feed“ nikada ne prestaje, što je i najveća prednost ove platforme. Ne morate pratiti kreatora da bi mogli vidjeti njegov sadržaj. TikTok pruža ogromnu količinu zabave za svoje korisnike, kao i veliki auditorijum za svoje kreatore. Mnogi muzičari su preko noći postali popularni zahvaljujući korisnicima TikTok-a koji su njihovu muziku koristili kao audio pozadinu u svojim klipovima.

Rapidan rast TikTok-a

Porast korisnika platforme TikTok u jednu ruku duguje i globalnoj pandemiji, koja je ljude okrenula internetu, pa je time TikTok postao savršen izbor zabave,upravo zbog svog beskonačnog feeda, koji korisnike doslovno „proguta“ te im time daje priliku da gledaju sadržaj koliko god oni žele, a bez ulaganja napora da se sadržaj pronađe. Zahvaljujući algoritmu koji posjeduje, korisnici ne pronalaze sadržaj, nego sadržaj pronalazi korisnike. Takođe, prednost je i u tome što da bi se platforma koristila registracija nije nužna, osim u slučaju kada korisnici žele da zaprate određenog kreatora, ili sačuvaju video u samoj platformi pomoću opcije „Add to Favorites“.

Važno je naglasiti da  je 41% korisnika platforme populacija starosti između 16 i 24 godine. To su predstavnici generacije koja je odrasla uz internet i shvata da im internet sa svim ostalim platformama može donijeti „instant“ slavu i prihode.

Naglim rastom platforme svjedočili smo pojavi sasvim novog vida sadržaja, nekom vrstom nasljednika Vine-a, koji je mnogo brži i apsolutno odgovara današnjem vizuelnom društvu. Pitanje koje se postavlje je koliko dugo će se TikTok zadržati na sceni društvenih mreža, ili će nestati brzinom kojom nestaju i njegovi trendovi?

Izvor naslovne fotografije: drapersonline.com

Kako je Covid-19 uticao na način rada masovnih medija i na povjerenje publike u medije?
Žuta boja i karo dezen – trendovi proljeća 2021. !

Your email address will not be published.