Rim: Vječni grad od monumentalne vrijednosti


Rim, kao glavni grad u srcu Italije, smatra se za jednog od najposebnijih. Prvenstveno zbog svojih monumentalnih zidina i objekata, pa sve do predivnih naslikanih freski po zidovima najpoznatijih kapela. Kada  razmišljamo o najljepšoj zemlji na svijetu , prvo što nam na um padne jeste država oblika cipele na jugu Evrope. Lako uočljiva, otvorena sa tri strane prema moru, Italija se smatra za jednu od najljepših  zbog činjenice da u njoj čuče gradovi koji su od značajne vrijednosti, a onaj najbitniji od njih jeste upravo Rim.

Smješten u središnjoj Italiji, u regiji Lacija, Rim po svojoj površini se prostire na 1,285 km2 sa stanovništvom oko 2 i po miliona, što ga čini najgušće naseljenim u zemlji. Grad sa izuzetno dugom i bogatom istorijom, pa čak i burnom, pruža mogućnost novih saznanja koja se nalaze na svakom koraku. Od raznih građevina i objekata, do islikanih unutrašnjosti istih. Sva istorija njenog naroda, kao i hrišćanstva, mogu se istražiti upravo u njemu samo ako dopustimo sebi da  zavirimo i u one najstinije ćoškove.

 

Ovaj vječni grad odiše kulturološkim znamenitostima, počevši od svog nastanka pa nadalje. Rim, prema mitu, osnovao je Romul, 753. godine prije Hrista, sin Reje Silvije i boga Marsa. Kako legenda kaže, zajedno sa svojim bratom Remom bili su odgajani od strane vučice, koja se danas smatra kao simbolom grada. Više pročitajte OVDE.

Foto: nova-akropola.com

RIM – PRESTONICA RENESANSE

Renesansa je jedno od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti, koje je označilo prekid sa srednjim vijekom. Italija je odigrala značajnu ulogu u njenom nastanku i kasnijem razvijanju. Rim je, uz Firencu, bio svjetsko središte renesanse, koja je ostavila dubok trag na sam grad. Najimpresivniji primjerak renesansne arhitekture je Bramanteova Bazilika Sv. Petra. Izgrađena u svom klasičnom stilu, vatikansku crkvu smatraju za jednu od najvećih svjetskih dostignuća na polju kulturne baštine koji uključuje poznate umjetnike poput Botticelija, Rafaela i Michelangela, zaslužni za njenu izgradnju od 1506. do 1626. godine.

Rim, bazilika
Foto: info-maniac.com

NAJMANJA DRŽAVA NA SVIJETU

Najmanja država svijeta, Vatikan, omeđana zidinama i okružena vječnim gradom, površine svega 0,44 km2 i sa stanovništvom od oko 1000 stanovnika, stvorena je 1929. godine, Lateranskim ugovorom. Kao izborna moharhija, Vatikan je nezavisna država I središte Katoličke crkve I njenog poglavara Pape.

Rim, Vatikan
Foto: balkans.aljazeera.net

Sikstinska kapela, ili jednostavno Sikstina je u izvornom značenju papinska kućna kapela u sklopu Vatikanske palate. Izgradio ju je arhitekt Giovani de’ Dolci između 1475. i 1483. godine po nalogu Siksta IV koji je zahtjevao da to izdanje bude svedeno na najbitniji arhitektonski oblik, zatvoreno I gotovo nepristupačno izvana, dok je njena unutrašnjost sklop najdragocjenijih freski renesansnog slikarstva 15. i 16. vijeka. Već je sam papa Siksto IV povjerio nekolicini najboljih slikara tog doba izradu paralelnih prizora iz Starog i Novog zavjeta. Prve freske paralelno na bočnim zidovima predstavljaju Mojsijev život sa jedne strane i Hristov život sa druge.

Rim, Sikstinska kapela
Foto: bitno.net

POVRATAK U VJEČNI GRAD RIM

Još jedna od  velikih znamenitosti grada kojeg još nazivamo i prestolnicom svijeta, jeste Fontana de Trevi. Smatra se za jednu od najpoznatijih baroknih fontana sagrađena u 18. vijeku.

Kako legenda kaže, bacite li novčić u fontanu poznatog baroknog arhitekte Nicole Salvija, u Rim ćete se sigurno vratiti. Kako običaj nalaže, bacaju se dvije kovanice preko ramena- prva, za želju, dok je druga za ponovni povratak u Rim.

Rim, fontana
Foto: tportal.hr

 

NAJVEĆI AMFITEATAR NA SVIJETU

Koloseum je najveća preživjela građevina nekada najmoćnijeg carstva svijeta. To je simbol grada Rima a ujedno i građevina za koju je čula skoro svaka osoba na svijetu. Predstavljao je simbol moći gde su robovi kao i slobodni ljudi tražili slavu. Kako je vreme prolazilo, Koloseum je izgubio svoju svrhu dok nije postao glavna turistička okosnica koja danas pokazuje samo dio svoje nekadašnje slave turistima iz cijelog svijeta. Koloseum je amfiteatar, građevina koja je korišćena u drevnom Rimu kao mjesto za javne spektakle. Ovi spektakli su varirali od duela gladijatora, gladijatora i životinja.  Konstrukcija ove kolosalne građevine je započeta 70. godine n.e. tokom vladavine prvog člana dinastije Vaspesijana, a završena je od strane njegovog sina i naslednika Titusa, 80. godine n.e.

 Koloseum
Foto: putovanja.nomago.hr

 

“La Citta Eterna”- vječni grad, svakako da jeste pravi opis ovog neprikosnovenog mjesta na zemlji, jer ma koliko boravili u njemu, u svakom kutku ćete otkriti novi detalj, novu sliku ili fresku, priču i legendu.

Foto: prevozvukovic.com

Internet kao sveprisutni fenomen u životu ljudi
Program reformi biće poslat u Brisel da se pokaže novo stanje