Studenti novinarstva obilježili Međunarodni dan slobode medija


Panel diskusija povodom Međunarodnog dana slobode medija pod nazivom „Sloboda medija i istraživačko novinarstvo“ održana je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, 3.maja 2018. godine. Uvodne govore održali su: prof.dr Zdravko Zlokapa,dekan Fakulteta političkih nauka,doc.dr Dragana Trninić,voditeljka Studijskog programa novinarstva i komunikologije i David Pavlović,student IV godine novinarstva i komunikologije.

Učesnici tribine bili su studenti novinarstva i komunikologije,nastavnici i saradnici Fakulteta političkih nauka,a panelisti su bili istaknuti dugogodišnji novinari i urednici:Azhar Kalamujić,novinar Centra za istraživačko novinarstvo BiH,Siniša Vukelić,predsjednik Kluba novinara Banja Luka,Milkica Milojevic,novinarka „EuroBlica“,mr Borislav Vukojević,viši asistent i moderator panel diskusije.

Tokom interaktivne panel diskusije studenti i gosti događaja imali su priliku saznati mnogo bitnih informacija o slobodi novinara u BiH i tačnom značenju istraživačkog novinarstva i njegove funkcije iz ličnog iskustva.  Pažljivo slušajući izlaganje iskusnih novinara,studetni su postavljali pitanja koja su dodatno upotpunila njihovo znanje o istraživačkom novinarstvu i slobodi medija u našoj državi. Posebno su ih ineterovala pitanja kao što su:autocenzurisanje,gdje su došli do zaključka da je autocenzura u mnogome zastupljena kod novinara u BiH,zatim kako prepoznati lažnu vijest,da li su novinari angažovani na strani koja ih finansira,da li se novinar osjeća ugroženo,te na koji način funkcioniše CIN.

Gosti panel diskusije tokom razgovora sa studentima na najbolji mogući način su pružili veliki broj korisnih savjeta i informacija svim prisutnim i na taj način dali su važne odgovore i upute kako da funkcioniše budući novinar u svijetu medija.

 

Tekst: Jelena Stojišić i Marija Milanović

Naslovna fotografija: fpn.unibl.org

Potpisan ugovor o obnovi studentskih paviljona
Osmijehom za Kosmet