STIPENDIJE ILI POMOĆ: Kakvu podršku Doboj pruža studentima


Grad Doboj već tri godine u svom budžetu nema predviđena sredstva za stipendiranje studenata. U budžetu ne postoje stipendije, ali je predviđen drugačiji način pomoći studentima. Postavlja se pitanje da li je to pravi način podrške ovoj populaciji koja bi trebala biti budućnost grada i države.

Naime, posljednji konkurs za stipendiranje studenata odnosio se na akademsku 2016./17. godinu. U naredne tri godine budžetom se predviđa stavka pod nazivom „pomoć učenicima, studentima i ostalima“.

U budžetu za 2019. godinu za ovu stavku u budžetu je predviđeno 100 hiljada maraka. Međutim, prvim rebalansom budžeta stavka je umanjena za 90 % i učenicima, studentima i ostalima“ je ostalo samo 10 hiljada KM. Drugim rebalansom budžetastudenti su dobili još 10 hiljada, što na kraju iznosi ukupno 20 hiljada maraka za ovu namjenu. U poređenju sa sredstvima koja za stipendiranje izdvajaju drugi gradovi i opštine to je vrlo malo.

Ipak, nije problem samo u visini sredstava. I da su ona veća, postavlja se pitanje koliko je dobar ovakav način podrške učeničkoj i studentskoj populaciji. Za razliku od stipendiranja gdje postoji konkurs sa jasnim uslovima i svi učenici i studenti se stavljaju u istu ravan, ovdje to nije slučaj. Gradska skupština ne raspisuje konkurs za dodjelu pomenutih sredstava, pa se postavlja pitanje ko i na koji način dobija pomoć. Isto tako se postavlja pitanje kakva se poruka šalje davanjem socijalne pomoći studentima kao da su ugrožena populacija. Umjesto toga bi trebalo da se stipendira njihovo znanje, trud i rad. Na ovo pitanje malo ko u Doboju zna odgovor, a ponajmanje studenti koji bi trebali biti najbitniji u cijeloj priči.

Mišljenje studenata

– Nikad nisam primala stipendiju od grada. Tačnije nikad nisam ni konkurisala, odnosno nisam nikad ni čula za neki konkurs. Iskreno, nisam se mnogo ni raspitivala u vezi sa stipendiranjem i da li postoji u gradu Doboju. Mislim da je to nešto što bi trebalo biti maksimalno javno i transparentno. Mora se znati za stipendije ako postoje, bez da se bilo ko raspituje – rekla nam je Maja, studentica iz Doboja koja već četiri godine studira u Banjaluci.

Dobojski studenti nemaju stipendije
FOTO: Pixabay.com

Ona ističe da je u razgovoru sa kolegama sa svog fakulteta došla do zaključka da je u mnogim drugim opštinama situacija bolja kada su u pitanju stipendije.

– Smatram da Doboj nikako ne pomaže svoje studente. Kad pogledam studente iz drugih gradova, mnogi imaju stipendije, a neki i druge podsticaje. Zapitam se zašto to ne bi mogao uraditi i Doboj – kaže Maja.

Kada je u pitanju trenutni način pomoći studentima od strane grada, ova studentica ističe da je dobro da grad pomaže studente na bilo koji način, ali da bi pomoć trebala biti transparentnija.

– Ne osporavam da studenti iz socijalno ugroženih porodica imaju neki vid pomoći, ako je to zamišljeno na taj način. Ipak, mislim da i u tom slučaju treba da bude javno i da se zna koji su tu uslovi za te studente, ukoliko se već nema dovoljno novca da se stipendira veći broj studenata. Stipendiranje meni trenutno ne bi značilo skoro ništa, jer sam pri kraju studija. Da sam imala priliku da primam stipendiju od prve godine sigurno da bi mi značilo puno, prije svega bi olakšalo mojim roditeljima – rekla nam je Maja.

Skupština, odbornici i stipendije

Ovaj vid podrške studentima često je kritikovan i od strane odbornika dobojske Skupštine grada.

– To je političko pitanje i predmet je ucjene studenata gdje se traže određene protivusluge stranačkog karaktera kako bi neko ostvario pomoć – rekao je 2017. godine u izjavi za RTRS Danijel Gajić, tada odbornik SNSD-a u Skupštini grada Doboja.

Kritika ima i u posljednje vrijeme, ali gradska vlast se ne oglašava po ovom pitanju. I u nacrtu budžeta za 2020. godinu koji će se naći pred dobojskim odbornicima ponovo je predviđena stavka „pomoć učenicima, studentima i ostalima“, a opozicioni odbornici su najavili da će tražiti da se prekine ovakva praksa, i da se stipendije kao podrška studentima vrate u gradski budžet.

Kakav će ishod biti i na koji način će grad Doboj podržavati studente ubuduće ostaje nam da vidimo.

(FOTO: Pixabay.com)

Greta Tunberg - moć mladosti
Zemljotresi u BiH: SVE ŠTO TREBA DA ZNAMO

Your email address will not be published.