Štetne materije u kozmetici utiču na naše zdravlje


Alergije, iritacije na koži pa čak i rak, samo su neke od bolesti koje izazivaju štetni sastojci u kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno koristimo. Svi kozmetički proizvodi sadrže određenu količinu bakterija i zato proizvođači u njih dodaju konzervans kako bi produžili rok trajanja proizvoda.

Štetne materije nalaze se u hidratantnim kremama, losionima, kremama za sunčanje, maskari, sjenkama za oči, puderu, a upijaju se u organizam kroz kožu. U ruževima za usne nalazi se olovo, korektori sadrže kadmij, puderi i rumenila nikal, berilij je u bronzerima, a sjenke za oči i maskara sadrže arsen. Hemikalije u kozmetici mogu uzrokovati zdravstvene poteškoće poput osipa, mučnine, povraćanja, problema s bubrezima, glavobolje, dermatitisa, gubitka kose, neuroloških i hormonalnih problema, bolova u zglobovima i kostima.

Foto: chemicalsinourlife.echa.europa.eu

Vukosava Stevanović iz Apotekarskog jezgra objašnjava da kozmetika ne bi smjela da ima nijednu štetnu supstancu.

Lekovima se dozvoljava da imaju neko štetno dejstvo jer se koriste ograničen broj dana, ali kozmetika koja se koristi svakog dana ne bi smela da ima nijedno. Ako u salonima stavljaju strogo zabranjeni botulin u kozmetiku, a nije dozvoljen ni u lekovima, o čemu onda pričamo.

Svakodnevno korišćenje šminke dodatno povećava rizik od navedenih bolesti jer se štetne supstance talože u organizmu, tvrde lekari. Evo koje su to hemikalije:

 • Parabeni
  Koriste se kao konzervansi u kozmetici, nalaze se u proizvodima preparativne i dekorativne kozmetike. Uzrokuju endokrine bolesti, a povezuju se s rakom dojke i poteškoćama muških reproduktivnih funkcija.
 • Propylene Glycol
  Nalazi se u dekorativnoj i preparativnoj kozmetici. Ovaj toksični aditiv uzrokuje alergijske reakcije. Dezodoransi u stiku sadrže višu koncentraciju ovog sastojka nego što se nalazi u industrijskoj primjeni.
 • Živa
  Metal živa nalazi se u ribi, vakcinama, ali i u dekorativnoj kozmetici i kozmetičkim proizvodima za oči. Živa se lako upija u kožu, preko koje ulazi u organizam, a može uzrokovati alergijske reakcije i iritacije na koži.
 • BHA i BHT
  BHA (butylated hydroxyanisole) i BHT (butylated hydroxytoluene) su sintetički antioksidansi koji se nalaze u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a uzrokuju alergijske reakcije na koži i mogu uzrokovati endokrine bolesti, rak i probleme s reproduktivnim sistemom.
 • Vještačke boje
  PPD (P-Phenylenediamine) je uobičajen sastojak boja za kosu, nalaze se u mnogim kozmetičkim proizvodima. Mješavina različitih hemikalija u boji je kancerogena, a boje mogu sadržati i nisku količinu teških metala.Neke boje nisu odobrene kao aditivi u ishrani, a koriste se u kozmetici koja se može progutati, kao što su ruževi za usne. Boje mogu sadržati aluminijum i druge toksične metale koji daju sjaj proizvodima, a mogu izazvati osip i iritaciju očiju.

  Foto: vitalizemagazine.com
 • Petrolatum
  Mineral petrolatum nalazi se u bebi uljima, kremama, ruževima za usne, sredstvima za odstranjivanje šminke i sjaju za usta. Ovo je mineralno ulje koje poput voska ostaje na površini kože, zatvara pore što dovodi do mitisera i proširenih pora.
 • Formaldehid
  Sastojci koji puštaju formaldehid nalaze se u gotovo svim proizvodima za njegu lica, tijela i kose, kao i u antiperspirantima i lakovima za nokte.Oni mogu iritirati disajne puteve, uzrokovati astmu, alergije i reakcije na koži. Izloženost formaldehidu može izazvati i glavobolju, umor, vrtoglavicu, bolove u zglobovima i prsima i nastanak raka.
 •  Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  Sodium Laureth Sulfate (SLES) nalazi se u kozmetici namijenjenoj za kupanje i tuširanje, poput šampona i pjena za kupanje, u deterdžentima za pranje. U SLES-u mogu se nalaziti etilen oksid i 1,4 dioxane, koji su kancerogeni. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) se nalazi u deterdžentima, pastama za zube i drugim kozmetičkim proizvodima i štetan je za kosu i kožu.
 •  Triklosan
  Konzervans koji se nalazi u kozmetici ima antibakterijsko dejstvo, poput pasta za zube, sredstava za čišćenje, dezodoransa i antiperspiranta. Može uzrokovati endokrine i hormonske bolesti i doprinijeti otpornosti bakterija na antibiotike.
 • Cyclomethicone i Siloxane
  Sastojci na bazi silikona nalaze se u kozmetici koja hidrira i omekšava kožu, poput krema za lice i dezodoransa. Uzrokuju endokrine i hormonske bolesti.

 • Toluen
  Toluen se dobija destilacijom benzina ili suvom destilacijom kamenog uglja i koristi se u proizvodnji lakova i boja za kosu. On zgušnjava boju i produžava njen vek trajanja. Može da izazove probleme s disanjem i imunitetom, mučninu i rak, a u trudnoći se povezuje s problemima u razvoju.

Izvor: avaz.ba

Foto: fscosmetics.com

Banja Luka kroz istoriju
Pronađite odgovarajuće ulje za vaš tip kože

Your email address will not be published.