Srbija ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju, Brisel se ne protivi


Srbija može biti dio sporazuma s drugim zemljama i organizacijama, poput Evroazijske ekonomske unije (EAEU), sve dok ne postane članica Evropske unije, izjavili su za Tanjug u Briselu povodom najavljenog potpisivanja sporazuma Srbije i EAEU-a 25. oktobra.

Agencija navodi da u Briselu “pažljivo prate” situaciju i da su u stalnom “političkom i trgovinskom dijalogu” s vlastima u Srbiji.

Srbija može ulaziti u sporazume s drugim zemljama i organizacijama prije ulaska u EU. U okviru pristupnih pregovora obavezala se da će se na dan ulaska u EU povući iz svih bilateralnih trgovinskih sporazuma, rekla je glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Dodaje da to nije novi uvjet nego opće pravilo, koje važi za sve kandidatske zemlje koje žele članstvo u Uniji.

Srbija ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju, Brisel se ne protivi
Foto: Al Jazeera Balkans

Ukazala je da EU i dalje ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije, sa 63% ukupne trgovine, uz “zadovoljavajući rast i dinamiku”.

Trgovina s Rusijom iznosi manje od 10% ukupne srbijanske trgovine, dok su evropske investicije u Srbiji 10 puta veće od ruskih, navodi Kocijančič.

Još je jednom podsjetila na obavezu Srbije da se tokom pristupnih pregovora usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Članice EAEU-a jesu članice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza – Rusija, Bjelorusija, Armenija, Kazahstan i Kirgistan.

EAEU, također, ima posebne ugovore o saradnji s Vijetnamom, Iranom i Kinom.

Izvor: balkans.aljazeera

 

Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem
Akcije solidarnosti sa Rožavom u Srbiji, BiH i Makedoniji

 • 138571 225337An intriguing discussion is price comment. I believe which you ought to write extra on this topic, it may well not be a taboo subject but usually individuals are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers 277106

 • 우리카지노
  2021-07-16 - 02:35

  787405 341410 Spot on with this write-up, I truly think this site needs considerably far more consideration. Ill probably be once more to read considerably much more, thanks for that info. 611503

 • World Market Link
  2021-07-28 - 23:19

  327252 625990I like your writing style really loving this web web site . 263545

Your email address will not be published. Required fields are marked *