Slavlja dolaze na naplatu, situacija s koronom se komplikuje


Praznici su iza nas, a brojke već sada upozoravaju da su silna okupljanja i slavlja doprinijela velikom porastu zaraženih kovidom. Najveći grad Srpske je u ovom periodu oborio neslavni rekord o najvećem broju pozitivnih u jednoj sedmici.

Veći broj okupljenih ispred ARI ambulante u Poliklinici danima je uobičajena slika. Ljudi, stisnuti jedni uz druge, iako kašlju i šmrcaju, čekaju svoj red na pregled. I bez distance čekaju da uđu na vrata. A kako kažu, u ambulantu puštaju jednu po jednu osobu.

Izvor: RTRS/YouTube

NA PREGLED ČEKAJU UGLAVNOM MLADI

Juče je među onima koji su čekali na pregled uglavnom najviše bilo mlađih i sugrađana u srednjim godinama. Jedna od djevojka je rekla da sumnja da ima kovid, jer ima sve simptome o kojima ljekari govore.

– Ne osjećam se loše previše, više je kao prehlada. Nisam imala temperaturu, ali imam jaku grlobolju i glavobolju. Ali, prije ću se razboljeti ovako, dok po ovoj hladnoći čekam napolju dok nas ne puste na uđemo – negodovala je ona.

U jednom momentu među sugrađanima koji su stajali na samom ulazu i stepenicama došlo je do prepirke, jer jedna gospođa, koja je stajala u redu, masku nije stavila preko nosa.

– Zarazićemo se ovako dok čekamo, jer niko ne poštuje ni minimum mjera. Odmaknite se i stavite masku – oštro je poručio muškarac iz mase, a prenosi portal Srpskainfo.

Korona
FOTO: Željka Knežević/RAS Srbija

SITUACIJA SE KOMPLIKUJE

Da se situacija s koronom u Banjaluci komplikuje potvrđuju i u Domu zdravlja. Od početka godine broj oboljelih se povećava iz dana u dan. Pacijenti se svakodnevno javljaju u ARI i kovid ambulantu, a u prosjeku dnevno pregledaju 650 do 700 pacijenata koji dolaze. Povećava se i broj pozitivnih. Tako je prekjuče u Banjaluci zabilježeno 700 pozitivnih na kovid, što je najveći broj zaraženih u jednom danu. Radi se o podacima od nekoliko dana.

– Prethodne sedmice smo imali prijavljenih 1.400 pozitivnih na području grada, što je opet najveći sedmični broj prijavljenih – poručila je specijalista epidemiologije Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

FOTO: Željka Knežević/RAS Srbija

 

IZVOR: Srpskainfo

IZVOR NASLOVNE FOTOGRAFIJE: RAS Srbija

СПАСИ ЖИВОТ! ПРИЈАВИ НАСИЉЕ!
Na svom putu nema vremena za strah