Seminarski rad – savjeti koji će pomoći pri pisanju


Ko nije volio sastave i pismene zadatke tokom osnovne i srednje škole, vjerovatno nije veliki fan pisanja seminarskih radova koje zahtijeva znatno više truda oko prikupljanja podataka i razlaganja zadate teme. Loša vijest za mnoge je ta da su vrlo male šanse da svoje akademsko školovanje završe bez ijednog napisanog seminarskog, ali ona dobra je da i za to postoji rješenje. 

Postoje različite cake i vještine koje vam značajno mogu ubrzati proces pisanja seminarskog rada, te ako ste se pitali kako da napišete seminarski rad, evo naših savjeta koji će vam olakšati zadatak bilo da volite ili uopšte ne volite pisanje. 

Odabir teme na koju ćete pisati rad 

Seminarski rad se može pisati i u srednjoj školi, ali najčešća je pojava da ih pišete na fakultetu tokom semestra kako biste dobili određene bodove koji će uticati na vašu krajnju ocijenu iz datog predmeta. Tada postoji opcija da temu odaberete sami ili da vam je profesor zada. 

Ukoliko temu dobijate od profesora, to vam vezuje ruke u kontekstu bilo kakvog istraživanja prije same teme, dakle, nećete znati koliko izvora za to imate, a može vam se desiti da vam tema apsolutno ne odgovara i da vam nije zanimljiva, pa će vam biti izuzetno teško da počnete. U ovakvim situacijama bilo bi dobro da imate mogućnost da na konsultacijama sa profesorom dođete do zajedničkog rješenja.

Samostalan odabir teme – kako olakšati rad od samog početka

Ako imate priliku da samostalno odaberete temu ovo je odličan start. Prije svega, moći ćete da pišete o nečemu što vas interesuje. Svjesni smo toga da ponekad i sam predmet na fakultetu za koji treba da pišete seminarski ne spada u vaše omiljene, pa vam ni gradivo nije interesantno, ali svakako ćete samostalno lakše pronaći ono što vas interesuje nego da to prepustite predavaču. 

Dakle, neka prvi filter budu vaša interesovanja, a sledeći neka bude praktičnost. Šta to znači? Prije nego što odredite temu na koju ćete pisati provjerite kakve izvore podataka možete pronaći. Da li ima dovoljno knjiga, adekvatnih sajtova, i članaka koji vam mogu pomoći? 

Ako ima, onda izaberite tu temu, ako nema to znači da ćete se mnogo pomučiti da iskopate adekvatne podatke i da ćete izgubiti dosta vremena u toj potrazi. Dakle, spojite lijepo i korisno – ono što vas interesuje i ono za šta ćete pronaći najviše materijala.

Koncept rada – mapa do uspješno završenog zadatka 

Kao glavni problem za pisanje seminarskog rada studenti navode to da im je najteže da počnu. Tema je spremna, znaju koliko strana treba da napišu, znaju gdje treba da potraže izvore ali kako početi? Počnite tako što ćete napraviti koncept. Njega možete predstaviti kroz teze ili niz smjernica koje ćete kroz pisanje pratiti kako ne biste zaboravili da pomenete sve što je potrebno. 

Prva stavka će biti uvod u njemu bi trebalo da pomenete ono što će se provlačiti kroz čitav rad, vodite računa samo da u okviru uvoda ne počnete da razrađujete temu, jer to prirodno ostavljamo za razradu. Sistem teza će vam najviše značiti za nju. 

Pretpostavićemo da ste iz prikupljenih izvora izdvojili podatke koje treba da spomenete u radu. Organizujte ih u teze, od kojih će kasnije nastajati pasus u kome će svaka teza biti podrobno razložena u zavisnosti od toga koliko je potrebno da se bavite materijom.

Praćenje teza će vam pomoći da ne zalutate i da ne zaboravite da spomente nešto važno. Osim toga, koncept ćete praviti na samom početku dok vam je koncentracija najveća pa ćete time obezbijediti da ne previdite nešto kasnije kada ona krene da slabi onda kada vaše pisanje poodmakne. 

Stil pisanja i izvori koje koristite – vjerodostojnost i konciznost su najvažnije 

Pisanje seminarskog predstavlja jednu vrstu naučnog rada što znači da treba da mu pristupite iz malo drugačije perspektive nego što biste to uradili prilikom pisanja slobodnog teksta. Dakle, u vašem seminarskom radu nema prostora za deskriptivne elemente (osim ako to nije traženo), kao ni za izlaganje vašeg mišljenja, ili informacija koje nisu konkretno vezane za temu. 

Osim toga, izvor podatka je od izuzetnog značaja. U zavisnosti od kriterijuma profesora, mnogi će tražiti da za svaki iznijet podatak konkretno vezan za temu koju obrađujete navedete izvor odakle taj podatak počinje. Zato vodite računa da informacije ne prikupljate sa neprovjerenih sajtova. 

Najbolje bi bilo da odete u biblioteku i prikupite potrebnu literaturu, a umjesto toga možete pronaći željenu knjigu u PDF formatu na interentu, skinuti je i jednostavno se poslužiti provjerenim informacijama. Dakle, nije problem koristiti interent za pisanje rada, već način na koji ćete ga koristiti. 

Uz malo dobre volje, požrtvovanosti i praćenje ovih smjernica uspješno ćete napisati rad koji će zadovoljiti kriterijume vašeg profesora. Kao najvažniji savjet bismo istakli da ne predajete plagijate. Osim što je to kažnjivo, imajte u vidu da profesori već godinama daju slične teme i vrlo su upoznati sa sadržajem koji kruži među studentima, zato je uvijek bolje predati svoje nego tuđe.

Greta Tunberg - moć mladosti
Kako će svijet izgledati 2039. godine?

Your email address will not be published.