Savjeti za mlade roditelje – kako se pripremiti za prvo dijete ako ste mlađi od 23


Dolazak bebe je najveća promjena koja može zadesiti jedan par. Ova promjena je izraženija što je par mlađi, a već sama pomisao na rođenje djeteta može zvučati istovremeno predivno i zastrašujuće.

Iako mnogi smatraju da su stariji roditelji bolji, te da se lakše snalaze u roditeljskoj ulozi  – niko se nije rodio naučen – bez obzira na to da li ima 20 ili 40 godina. Svaki par, nezavisno od godina, suočen je sa identičnim situacijama koje utiču na njihovo oblikovanje, i to ne samo kao roditelja, već i kao ličnosti.

Kao mladi roditelj, važno je da se dobro pripremite za dolazak novog člana porodice u vaš dom. Sasvim je razumljivo da vas muče brojne brige, ali ako ste mlađi od 23 godine, to je u potpunosti normalna stvar. U nastavku vam dajemo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da spremni dočekate vaše prvo dijete.

Kako se navići na novonastalu situaciju?

Dolazak bebe na svijet nije mala promjena za osobu mlađu od 23 godine. Stvari postaju komplikovanije ukoliko ste oboje studenti. U tom periodu, sve zahtjeva vaše vrijeme i posvjećenost: fakultet, prijatelji i (ako ga imate) posao. Na sve to, dolazi i dijete ka kome morate usmjeriti najveći deo svoje pažnje.

Mnoge mlade majke, dugo ne postanu svjesne promjene koja ih očekuje u budućnosti. Zbog toga, veoma je bitno da što prije prihvatite činjenicu da promjene dolaze.

Jedan od načina da se to postigne može biti i odlazak u kupovinu diječijih stvari. Pored toga, možete da se fokusirate i na opremanje dječije sobe. Udoban krevetac kao i punjena, pamučna ogradica, kupljeni s puno ljubavi, od velikog su značaja za bebin dobar san u kasnijem periodu.

Bebina ruka

Dobra organizacija vremena – ključ uspjeha

Ukoliko ste oboje studenti, mogućnost da kvalitetno organizujete svoje vrijeme je od izuzetnog značaja. 

Sad kada dolazi beba, neophodno je da joj se posvetite, što ne znači da u potpunosti treba da zapostavite ostale obaveze. Jako je važno da pronađete dobar balans između fakulteta, posla i bebe. Svakodnevno odvojte malo vremena za sve svoje obaveze – tako će vaš dan biti ispunjeniji, a opet, vaš fokus neće biti usmjeren samo na bebu.

Ovo ćete postići tako što ćete koristiti svaku pauzu koju imate za završavanje svojih obaveza – studentskih ili poslovnih. 

Ne razmišljajte negativno!

Zapamtite: sve ono što se dešava majci, prenosi se i na bebu. Kada je majka pod stresom, velika je vjerovatnoća da će se i beba u stomaku osjećati loše.

Ukoliko dijete nije bilo u potpunosti očekivano, ne pomišljajte odmah da je to najgora stvar koja vam se mogla dogoditi u životu. Trudnoća ne treba da vas zaplaši, već da vas nauči… da budete osjećaniji, nježniji, bolji ljudi.

Shvatite to kao nešto lijepo, stvorili ste novi život, te sada uživajte u svakom trenutku koji vam je pružen.

Kako završiti fakultet i pronaći posao sa djetetom?

Na samom početku, nešto veći teret će pasti na jaču polovinu. Dajte sve od sebe da pronađete zaposlenje, kako biste mogli da stabilno održavate svoju malu porodicu. Niko ne kaže da će biti jednostavno. Važno je samo da neprestano dajete svoj maksimum u tom početnom periodu, dok ne okončate studiranje.

Za trudnice, danas postoji mogućnost zarade preko interneta. Naravno, ništa ovo nije moguće bez prethodne organizacije vremena. Oba partnera moraju postati svjesni da uskoro postaju porodica, te da je neophodno ozbiljno pristupiti situaciji kako bi sve proteklo u najboljem redu. 

Nije važno da li očekujete dječaka ili djevojčicu, bitno je da se dijete osjeća voljeno i srećno. 

Obezbijedite sve što je potrebno za odlazak u porodilište

Kako se približava termin za porođaj, pravo je vreme da spremite torbu koju ćete poneti sa sobom kada taj trenutak napokon dođe. Pošto ne znate tačno kada će porođaj krenuti, idealno je da svoju torbu spremite bar mjesec dana pre vašeg termina.

Pošto vam je ovo prvo dijete, sigurno vas zanima šta je potrebno spakovati u torbu? Od ličnih stvari spakujte ogrtač, spavaćicu, peškire i slične potrepštine, a za bebu će biti neophodne vlažne maramice, benkica za izlazak iz porodilišta i eventualno neki dodatak oko koga se možete posavjetovati sa svojim lekarom ili babicama. 

Čini se da nema potrebe govoriti kako je sve nabrojano samo osnovno. Spisak stvari koje treba da nabavite je ogroman – od udobnog dječijeg sjedišta za automobil do toplomera i igračaka.

Važno je da upamtite da nikada nećete biti u potpunosti spremni na ono što vas čeka sa prvom bebom. Dobro organizujte svoje vrijeme, ne zapostavite brigu o sebi i probajte da se oslobodite svih strahova koje imate, jer ćete jedino tako biti u mogućnost da u potpunosti uživate u čarima koje roditeljstvo sa sobom donosi. 

Hobiji koji pospješuju inteligenciju
Модричанке за новац фалсификовале PCR тестове

Your email address will not be published.