Rusija gasi World Wide Web i uvodi RuNet?


Ruska Vlada se priprema ponovo testirati vlastitu verziju interneta, izoliranu od drugih mreža i nacija, čije bi testiranje trebalo početi u novembru, tvrde ruski mediji.

Rusija, naime, kako je sinoć prenio B92, želi da se zaštiti od sajber napada, zbog čega su njeni stručnjaci osmislili sistem za zaštitu sopstvenih računarskih sistema, koji omogućava Rusima da funkcionišu online i bez pristupa World Wide Webu.

Vlada je u junu zaprijetila blokiranjem devet najvećih pružalaca VPN usluga
EPA/Ilustracija

Kritičari, međutim, poručuju da je to samo jedan od načina na koji Rusija želi da izoluje svoje građane od svijeta oko sebe i njegovih uticaja. Rusija je i ranije najavljivala da planira testiranje sopstvenog interneta. Ono je februaru ove godine bilo najavljeno, ali se nije dogodilo. Da Rusija mora stvoriti vlastite dijelove interneta u slučaju da joj Zapad onemogući pristup globalnom web prostoru, govorio je predsjednik Vladimir Putin još u februaru ove godine.

Izolaciju ruske internet infrastrukture, koja se često naziva RuNet, prati i legislativa koja ograničava građanima Rusije pristup određenim internet stranicama. Neke od internet stranica i aplikacija kojima ruski građani imaju ograničen pristup su poslovna društvena mreža LinkedIn, aplikacija Telegram i aplikacija Zello.

Ruska vlada je u junu zapretila blokiranjem devet najvećih pružalaca VPN usluga, koji su odbili da sprovode politiku državne cenzure. Američki stručnjaci tvrde da je sada jasno da Rusija zaista želi da izmijeni svoje sisteme kako bi internet unutar Rusije mogao da se “isključi” sa globalnog interneta.

Izvor: Al Jazeera

Izvor: Nezavisne novine

Kongres SAD-a usvojile rezoluciju o priznanju genocida nad Jermenima
Zagadjenost vazduha u Beogradu

Your email address will not be published.