RSE: Ispitivanje dokaza iz sjedišta Kembridž analitike


Britansko regulatorno telo zaduženo za zaštitu podataka saopštilo je da ispituje dokaze prikupljene prilikom pretresa londonskih kancelarija firme Kembridž analitika, optužene da je došla do podataka miliona korisnika Fejsbuka bez njihove dozvole, prenosi Beta.
Zgrada Kembridž analitike u Londonu, ©RSE

Osamnaest pripadnika Kancelarije komesara za informisanje (ICO) ušlo je sinoć u britansko sedište firme Kembridž analitika.

Regulatorno telo navodi da će ispitati prikupljene dokaze pre donošenja zaključaka i odluka o narednim koracima.

To nezavisno britansko telo, zaduženo da štiti lične podatke, neposredno pre toga je dobilo dozvolu za pretres koju je izdao sudija Visokog suda u Londonu.

Skandal je izbio kada je otkriveno da su privatni podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka dospeli u ruke kompanije za podatke Kembridž analitika koja je povezana s izbornim štabom predsednika SAD Donalda Trampa.

Kembridž analitika koristila je aplikaciju koju je razvio ruski profesor koji predaje na Kembridžu i u Sankt Peterburgu Aleksandar Kogan. Fejsbuk je saopštio ranije da je 2015. godine saznao da je Kogan podatke dao firmi Kembridž analitika i da je tada potvrdio da su lični podaci bili izbrisani, što se pokazalo netačnim.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Naslovna fotografija: ®CNN

Fer Plej Alijansa: borba sa toksičnim ponašanjem u onlajn igricama
Mračni sabloni: šta su i kako utiču na nas?

Your email address will not be published.