Roboti postaju nova radna snaga širom svijeta


Robotizovana dostavna služba koja se testira na području Evrope, i koja će uskoro pronaći svoju primjenu u tercijarnom sektoru, samo je jedan od pokazatelja da će u budućnosti roboti zamjeniti ljude na njihovim radnim mjestima, što bi negativno moglo uticati na životni standard.

Istraživanje sprovedeno od strane Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum) pokazalo je kao kranji rezultat da će roboti i algoritmi predvođeni razvojem i primjenom tehnologije u svim sferama dovesti do gubitka preko 70 miliona radnih mjesta, i da će do 2025. preuzeti tržište rada.

Izvor: lider.media

Mnoga zanimanja kao što su poštari, sekretarice, računovođe, revizori, knjigovođe postaće primarni za “pametne robote”, a postoje i inforamcije o tome da će se otvarati nova radna mjesta za koja je opis dužnosti koje će roboti obavljati još uvijek nepoznat.

Stručnjaci ispred WEFa pretpostavljaju da će u pitanju biti zanimanja kao što su analitičari podataka, stručnjaci za vještačku inteligenciju, programeri, stručnjaci za marketing, digitalnu transformaciju i slično.

Izvor: lider.media

Ovakav način odvijanja poslovanja može imati negativne posljedice za privredu uopšte. Kako ne bi došlo do smanjenja plata, ugrožavaja životnog standarda i nejednakosti na svjetskom nivou, industrija mora pravovremeno da odredi svoje ciljeve, i da se pobrine da se njihovi radnici edukuju, i rade u korak sa vremenom i tehnologijama koje im dolaze.

Roboti poštari dolaze u Norvešku

Poboljšanje usluga dostave pošiljki norveška nacionalna pošta Posten-Norge odlučila je da unaprijedi primjenom robota, tačnije robotizovane dostavne službe.

Izvor: nezavisne.com

Početni plan je da robote poštare robote puste na ulice određenih gradova, sa zadatkom da dođu ispred kuće korisnika i obavjeste ih o prispjeću pošiljke. Aplikacija preuzeta na pametni telefon biće posrednik u obavljanju ovog posla, i obavještavaće primaoca pošiljke putem poruke u kojoj će se nalaziti kod za otključavanje sandučića u vozilu prenosi Telegraf.

Portparol norveške pošte John Ekof ističe da Norveška pošta mora da modernizuje svoje usluge i da koristi isplativija rješenja koja odgovaraju i njhovim mušterijama. Dodaje i to da je jedan od primarnih razloga za ovaj postupak to što je broj zaposlenih u poštanskoj službi u posljednjih 20 godina smanjio za 20 000, ali da to nije imalo negativnu konotaciju jer su ljudi pronalazili nove poslove ili otišli u penziju.

Roboti poštari se trenutno testiraju u Njemačkoj.

Foto: ekapija.com

 

Harley Davidson i prvi električni motor
Instagram dostigao milijardu korisnika

Your email address will not be published.