Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem


Interpol je raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem, optuženim za ubistvo ratnog zarobljenika počinjeno 1993. godine u Bihaću, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine.

Kantonalni sud u Bihaću je izdao naredbu za prinudno dovođenje Eseda Abdagića, iz razloga jer nije dostupan pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini, te je protiv istog lica po naredbi Suda raspisana međunarodna potjernica, potvrđeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Početkom jula ove godine, Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Abdagića, bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, po kojoj je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Raspisana potjernica za Esedom Abdagicem
Foto: nezavisne.com

Prema ranijem saopštenju Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), Abdagiću se na teret stavlja da je u decembru 1993. godine, kao zatvorski stražar u Okružnom zatvoru u Bihaću, više puta udario vojnog zarobljenika, pripadnika Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nakon kraćeg vremena od zadobijenih povreda preminuo.

Optuženi je, prema Tužilaštvu USK-a, nastanjen u Ajovi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: nezavisne.com

 

Čile: Poginulo 15 osoba tokom nemira zbog poskupljenja karata za metro
Srbija ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju, Brisel se ne protivi

Your email address will not be published.