Pronađite odgovarajuće ulje za vaš tip kože


Ulja su danas glavna tema kada je riječ o ljepoti kože. Ona će upotpuniti vašu njegu kože, umanjiti iritacije i djelovati kao prirodni booster. Kako izabrati pravo ulje za određen tip kože a da pritom ne dođe do začepljenja pora je najveći problem mnogima. U ovom tekstu saznajte kako da odaberete baš ono ulje koje vama odgovara.

Pravilna upotreba ulja

Nanosite ulje na vlažnu kožu

Savet broj jedan kada se radi o upotrebi ulja jeste nanošenje na vlažnu kožu. Ulje se povezuje sa vodom i prodire duboko kroz vaše pore u unutrašnjost kože, te na taj način koža postaje dubinski hidrirana i zato se najčešće ulja povezuju sa efektom booster-a.

Nanošenje ulja na potpuno suvu kožu se najčešće završi sa masnim filmom jer ulja bez vlažnosti teže prodiru kroz kožu i to je razlog zašto mnogi odustaju od upotrebe istih.

Saznajte komedogenost ulja

Neka ulja mogu dovesti do začepljenja pora i komedogenost upravo pokazuje koje ulje će određeni tip kože dobro podnositi bez mogućnosti nastanka začepljenja pora.

Tako za izuzetno suvu kožu možete koristiti ona koja su jače komedogenosti dok bi mešoviti tip na ista reagovao problematično.

Skala po kojoj ću ocjeniti komedogenost ulja kako biste i sami imali lakši uvid će se kretati od 0-5. Za nulu će važiti da nije uopšte komedogeno dok je pet najjače.

Skala komedogenosti:

  • Ulja koja uopšte ne dovode do začepljenja pora i iz tog razloga mogu se koristiti kod problematične i masne kože.
  • Laka komedogenost. Kod suve kože mogu biti bez straha od nečistoća, mješovita koža ih može koristiti ali izrazito masna i sklona aknama bi obavezno trebala da ih izbegne.
  • 3-5 ulja jake komedogenosti koja kod mješovitog tipa i kože sklone aknama sigurno dovode do začepljenja pora, mogu biti upotrebljena u njezi samo izuzetno suve kože ali nanošenjem na vlažnu kožu.

Ulja za suvu kožu

Osjećaj neprijatnog zatezanja čak i nakon tuširanja? Imate probleme sa ljuspanjem kože i mnoštvom sitnih bora? Ukoliko je odgovor na oba pitanja da, vaša koža onda spada u suv tip i ova ulja su savršena za vas:

Kokosovo ulje (komedogenost-3)

Kokosovo ulje spada u najteža ulja i zbog mogućnosti začepljenja pora prijaće samo suvoj koži dok mješovitoj nikako jer moze dovesti samo do nečistoća. Bogatstvo masnih kiselina u ovom ulju ga čini idealnim za žednu kožu a uz to ima odlično antibakterijsko i umirujuće dejstvo.

Avokado ulje (komedogenost 3)

Avokado ulje je intenzivni ovlaživač kože bogat omega-3 masnim kiselinama kao i vitaminima A i E. Ovo ulje takođe dobro obnavlja stanice koža pa se stoga preporučuje i u njezi ožiljaka.

Maslinovo ulje (komedogenost-3)

Ulje koje zahvaljujući mnogim svojstvima hidrira ubjedljivo najjače, nezasićene masne kiseline i vitamin A ovde čak djeluju protiv starenja kože.

Ulja za mješovitu do masnu kožu

Vi imate uglavnom masnu T-zonu i borbu sa proširenim porama? Koža vam je sklona pojavi akni? Odgovor je da? Ako jeste, onda je to mešovit tip kože ili potencijalno mastan. Možda ste do sada mislili da baš zbog toga vašoj koži nisu potrebna ulja ali i vi možete koristiti ulja u njezi svoje kože jer postoje ona koja će je samo njegovati bez izazivanja akni i to su:

Ulje sjemenki grožđa (komedogenost-1)

Ulje sjemenki grožđa ja lako i deluje balansirajuće. Pored vitamina E je i vitamin K kao i omega-6 i antioksidansi, tako da kompletna kombinacija vraća koži vitalnost i glatkoću aspolutno bez začepljenja pora.

Pronađite odgovarajuće ulje za vaš tip kože
Foto: Zdravija.com

Ulje čajevca (komedogenost-0)

Ulje koje miriše intenzivno i medicinski ali je čudesno u borbi protiv akni jer deluje antiseptički i protivupalno. Zbog svoje jačine nije pogodno za nanošenje na cijelo lice u čistoj formi već samo direktno na akne kako bi se sprečilo širenje bakterija.

Jojoba ulje (komedogenost-1)

Ulje koje se koristi od davnina za njegu kompletnog tela kao i kose jer je posebno poznato po antibakterijskom i antiupalnom dejstvu ali možda najposebnije po tome što ga može koristiti svaki tip kože.

Ulja za vrlo osjetljivu kožu

Česta crvenila, iritacije, svrab na koži su znakovi osjetljivosti koji nisu nimalo za zanemariti, obzirom da su vrlo neprijatni.  Odlična vijest je da postoje mnoga ulja sa izraženo umirujućim dejstvom a to su:

Ulje nevena (komedogenost-1)

Ulje nevena ima dejstvo regeneracije i djeluje jako dobro na osetljivu kožu kao i onu izloženu stresu. Sprječava upale i oslobađa kožu od toksina, a pogodno je i za normalnu kožu.

Bademovo ulje (komedogenost-2)

Klasika kada je u pitanju njega uljima, vrlo često će baš ovo ulje biti izbor a posebno zbog saznanja da rješava probleme tamnih flekica i ožiljaka na koži. Obiluje antioksidantima, brzo se upija i zaključava vlažnost u koži a sem svega navedenog štiti kožu od toksina.

Ulja se nanose na čistu kožu

Nemojte zaboraviti da pijre upotrebe ulja vašu kožu pripremite, potrebno je da ona bude čista kako bi imalo zdrav efekat. Ulja su veliko bogatstvo prirode i zato birajte svoje sa najboljim dejstvima koja mu pripadaju.

Izvor: Zdravija.com

Štetne materije u kozmetici utiču na naše zdravlje
Srpska potroši oko sedam miliona KM na antibiotike

  • bins and dumps
    2021-07-02 - 14:10

    503808 345925youve gotten an crucial weblog correct here! would you wish to make some invite posts on my weblog? 807617

Your email address will not be published. Required fields are marked *