Postizborna matematika – ima li Republika Srpska opoziciju u naredne četiri godine?


Izbori u Bosni i Hercegovini, ili bar jednom njenom dijelu – Republici Srpskoj, očito su bili samo uvod u vruću političku jesen. Kako je Centralna izborna komisija BiH ažurirala rezultate, tako se i opozicija predvođena Savezom za pobjedu sve više osipala. Od juče, istupanjem Narodnog demokratskog pokreta (NDP), ni Savez, bar prema tvrdnjama mnogih, više ne postoji.

Završni udarac krhkog opozicionog saveza zadao je Dragan Čavić i NDP odlukom da će i oni u vlast sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), što je propraćeno i teškim riječima njegovih dojučerašnjih opozicionih kolega. Lider ove partije, za Srpskainfo, kaže da neće koristiti ni jednu riječ koja će bilo koga uvrijediti, iako na njegov račun već postoje uvrede i vrlo ružne kvalifikacije.

– Našu odluku neki gledaju potpuno ostrašćeno, a nisu u mojoj koži i mogu komotno da razmišljaju na svoj način. To je neuporedivo. Ovo je jednoglasna politička odluka Predsjedništva NDP, a ne pojedinačna. Ne treba da zabijamo glavu u pijesak. Savez za pobjedu je bio isključivo predizborna koalicija. Budući da nismo ostvarili očekivan rezultat, ta kaolicija više ne postoji. Nema više oko čega da se okupi. Naše okupljanje je bilo oko pobjede dva pojedinačna kandidata. Nismo to ostvarili. I ne samo to. Mi smo značajno izgubili izbore. To partnerstvo je iscrpljeno – poručuje Čavić.

KAKO SE OSIPAO SDS?

Foto: SDS

Za mjesec dana opozicija u Republici Srpskoj doživjela je tri udarca nakon kojih je prividno predizborno jedinstvo potpuno nestalo. Problemi su počeli u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) pred i poslije sjednice Predsjedništva stranke kada su pojedini članovi glasno pred svoje stranačke kolege iznijeli prijedlog da se moguća saradnja sa SNSD tek tako ne odbacuje. Uslijedilo je izbacivanje dotadašnjeg potpredsjednika SDS, Kostadina Vasića, iz ove partije.

Dobojski ogranak SDS odgovorio je odlukom da bude dio skupštinske većine u Republici Srpskoj i podrži SNSD u Sarajevu. Susret Milorada Dodika sa gradonačelnikom Doboja i prvim čovjekom tamošnjeg SDS, Obrena Petrovića, rezultirao je “crvenim kartonom” Vukote Govedarice. Petrovića je isključio iz stranke, što je postao jasan pokazatelj da SDS sve dublje tone.

I Regionalni odbor SDS Sarajevsko-romanijske regije nastavlja sličnim putem. Jednoglasno su, na sjednici u Istočnom Sarajevu, zatražili vanredne stranačke izbore zbog loših rezultata stranke na Opštim izborima 2018. I oni su spremni na saradnju sa drugim partijama, ali na bazi platforme SDS.

HOĆE LI DNS U OPOZICIJU?

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Dok su im kadrovi redom smjenjivani, u Demokratskom narodnom savezu (DNS) važio je zavjet ćutanja. Progovorili su ipak danas, na Mitrovdan, kada obilježavaju krsnu slavu. DNS je ostvario najveći uspjeh ikada, poručio je predsjednik stranke Marko Pavić u Banjaluci. Očekuje da će ova partija ući u vlast i u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

– Iako još nisamo razgovarali, mi ćemo opravdati očekivanja glasača koji su nam dali podršku. DNS se ne može odreći svojih poslanika. Ovo je bila volja građana, oni su izabrali poslanike – rekao je on.

Na pitanje da li će pristati na sve i može li se suprotstaviti Miloradu Dodiku, Pavić je rekao da je činjenica da SNSD ima moć.

Zvanični pregovori o konstituisanju vlasti počeće u ponedjeljak, 12.novembra, a nova Vlada mogla bi biti formirana do kraja mjeseca, najavio je predsjednik SNSD, Milorad Dodik. Kako sada stvari stoje, vlast bi u Republici Srpskoj mogao činiti nikad veći broj političkih subjekata – SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska, ogranci dosadašnjeg SDS, ali i novopridošli NDP.

Vodstvo opozicije preuzima Partija demokratskog progresa (PDP), ako i oni u međuvremenu ne odluče da se priklone vladajućem bloku. Bez ozbira na njihove naredne korake, opozicija u Republici Srpskoj pada na “niske grane”. Pravo je pitanje da li je povjerenje glasača donedavnog Saveza za pobjedu posljednjim potezima iznevjereno i kakvu će opoziciju Republika Srpska imati u naredne četiri godine.

Izvor fotografije: N1

Migranti iz EU dobri za njemačku privredu
DNS smijenio Čubrilovića

Your email address will not be published.