Posljedice zemljotresa u Albaniji


Najmanje 20 osoba poginulo je u snažnom zemljotresu koji je rano jutros pogodio Albaniju, a spasilačke ekipe i dalje su na terenu i pretražuju ruševine.

Foto: Rojters/Florian Goga

Više od 20 osoba je poginulo. Veliki problemi u telekomunikacijama. Mještani Drača se okupljaju na gradskom stadionu, razapeti su šatori. Veliki broj pripadnika vojske je prisutno i pomažu. Najteža situacija je u Draču”, kazao je reporter N1 Boris Brezo.

Mnogi će na otvorenom provesti noć koja je pred njima. Spasilačke službe su na svakom koraku i pokušavaju doći do zarobljenih u ruševinama, javio je reporter N1.

Ministarstvo odbrane Albanije saopćilo je da je od posljedica zemljotresa u Draču život izgubilo najmanje 20 osoba. Do sada je spašena 41 osoba.

Predsjednik Albanije Ilir Meta tokom dana boravio je na terenu u Durešu koji je najviše pogođen ovim zemljotresom. U ovom gradu je formiran i zvanični centar za spašavanje i reagovanje.

“Upravo sam posjetio Sjedište štaba za hitne situacije na stadionu u Durešu i susreo sam se s mnogim ljudima koji više nisu mogli naći zaštitu u svojim kućama. Posljedice zemljotresa u Durešu su dramatične i traže izvanrednu organizaciju, ne samo na nivou države nego i širom nacije. Zahvaljujem se institucijama na njihovom radu, apeliram na sve biznismene i građane koji mogu pomoći da to urade i pomognu hiljadama porodica da prebrode ovaj dramatičan trenutak”, izjavio je Meta.

Zemljotres jačine 6,3 stepena pogodio je jutros Albaniju i osjetio se širom Balkana, a praćen je sa više od stotinu blažih podrhtavanja tla.

Od posljedica potresa povrijeđeno je više od 600 osoba.

Premijeru Albanije Ediju Rami pomoć su ponudili lideri više zemalja, a konkretna pomoć je već stigla iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Turske i Evropske unije.

“Kancelarka Merkel je aktivirala mehanizam za hitnu pomoć. Premijer Sjeverne Makedonije Zaev i bugarski premijer Borisov izrazili su spremnost za aktiviranje svojih mehanizama pomoći. Crnogorski premijer Marković najavio je da specijalni tim za podršku ozlijeđenima kreće u Albaniju, a u našu zemlju dolazi i drugi tim za hitnu pomoć iz Srbije koji je specijaliziran za vanredne situacije, to mi je rekao predsjednik Vučić. Predsjednik Thaci koji je aktivirao specijalne timove s Kosova specijalizovane u područjima vanrednih kriza da bi pomogli ljude izvući iz ruševina. Kontakti se nastavljaju, dok se na terenu sve radi na mjestima gdje su uslovi dozvoljavaju. Svi prijatelji Albanije se brzo aktiviraju. Premijer Italije Conte i premijer Grčke Mitzotakis poslali su avione sa specijalnim timovima. Predsjednik Francuske Macron i predsjednik Turske Erdogan izrazili su spremnost da nam pomogu na svaki način, a slično su učinili i predstavnici EU i SAD”, kazao je Rama.

Vlada Kosova održala je i vanrednu sjednicu i izdvojila pola miliona eura za pomoć Albaniji. Vlasti Sjeverne Makedonije su najavile su da će poslati 100.000 eura pomoći.

Izvor: N1

Izvještaj Vlade RS UN-u: Nepoštovanje Dejtonskog sporazuma od strane SDA prijetnja stabilnosti BiH
Alkohol godišnje ubije više od tri miliona ljudi

Your email address will not be published.