Pola vijeka od zemljotresa u Banjaluci


BANJALUKA – U Muzeju Republike Srpske večeras je otvorena izložba “50 godina od zemljotresa u Banjoj Luci”.

Ovom izložbom, autora Milenka Đorđevića, višeg kustosa istoričara obilježena je godišnjica ovog značajnog događaja u istoriji Banjaluke.

Foto: Gorana Jakovljevic – Anadolu Agency

Izložba je otvorena u okviru obilježavanja pola vijeka od zemljotresa koji je 27. oktobra 1969. godine razorio Banju Luku. U ovom zemljotresu poginulo je 15 osoba, 1.117 osoba je povrijeđeno, a uništeno je 86.000 stanova, 266 školskih objekata, 146 objekata kulturnih institucija, 133 zdravstvenih i 29 socijalnih ustanova, 152 objekta javne uprave i administracije, kao i 112 privrednih organizacija. Naknadni potresi trajali su 400 dana, a najjači od njih pogodio je Banju Luku 31. decembra 1969, godine što je izazvalo nova oštećenja na stambenim i drugim objektima.

“Sve institucije su radile svoj posao. Prije svega opštinske službe, odnosno Štab za odbranu od elementarnih nepogoda Banjaluka donio je veoma značajnu odluku između 26. i 27. oktobra i taj dokument je prikazan na izložbi, da đaci 27. ne idu u škole i da se evakuišu bolnice”, kazao je Đorđević.

Izložba se sastoji iz fotografija, dokumenata i štampe. A ovom prilikom Muzej RS je ostvario saradnju sa Republičkim Hidrometerološkim zavodom.

Tadašnji Muzej Bosanske Krajine, sada Muzej RS, prikupljao je fotografije, a Đorđević je rekao da je bio težak zadatak da se izaberu fotografije koje će prikazati najbolju sliku situacije.

“Prije svega, mislili smo na najmlađe posjetioce. Ova izložba ima edukativni karakter prije svega, pošto se Banja Luka nalazi na trusnom području te je u budućnosti realno očekivati da će zemljotresi jačeg intenziteta pogoditi ova područja”, rekao je Milenko Đorđević.

Na otvaranju izložbe prisustvovali su brojni građani, kako madi tako i stari koji su gledajući potresne fotografije evocirali uspomene na ono što su preživjeli tog kobnog 27. oktobra 1969. godine.

Pored njih na otvaranju prisustvovao je Igor Radojčić, gradonačelnik Banjaluke kao i zamjenica ministra prosvjete i kulture Tanja Đaković.

Izvor: aa.com/ nezavisne.com

Zemljotres u Banjaluci 1996. godine po sjećanju Tome Marića
Sedmica italijanskog filma u kinima širom BiH

Your email address will not be published.