Pinjata – zabava za ROĐENDANSKE žurke


Kako bi svaki rođendan učinili zanimljivijim od prethodnog roditelji pronalaze mnoštvo novih zanimljivosti. Nekad je torta bila vrhunac zabave. Danas se na rođendane dovode animatori i zabavljači, prave se slatki stolovi, a ponekad se pojavi i pinjata.

Iako se kod nas ovaj trend tek pojavljuje primjećuje se sve više roditelja koji posežu za njim. Ako ste se pitali šta je pinjata i čemu služi na pravom ste mjestu.

Šta je pinjata?

Pinjata je papirna igračka koja se puni slatkišima, konfetama, balonima i poklonima. Ukrašava se šarenim papirima, slikama junaka iz crtanih filmova i sl. Cilj je razbiti pinjatu i doći do poslastica.

Kratko upustvo za izradu pinjate možete pronaći ovdje.  Ako niste vični da sami napravite pinjatu možete da ju naručite. Na društvenim mrežama svaki dan ima sve više stranica koje se bave izradom pinjata. Uz pinjatu se kupuje i dekorisani štap kojim se razbija.

Izrada pinjate traje i po nekoliko dana jer se papir lijepi smjesom brašna i vode, kojoj je potreban jedan dan da se osuši. Lijepi se više ovakvih slojeva, kako bi pinjata bila što tvrđa. Nakon ovog koraka slijedi ukrašavanje i, naravno, razbijanje.

Razbijanje pinjate

Pinjatu razbija slavljenik. Vrlo često mu se pridruže i ostali mališani. Mališani stanu u red i jedno po jedno udaraju pinjatu. Ona treba da bude okačena na njima prilagođenoj visini.

Ako je dijete većeg uzrasta preporučuje se da mu se zavežu oči, kako bi razbijanje bilo zanimljivije. Nije rijetkost da se pinjate poruče i za odrasle osobe. Postoji zanimljiva igra sa pinjatom. Jedan kraj kanapa se zaveže za pinjatu, a drugi ostaje slobodan. Potrebna je jedna odrasla osoba koja će kanap pomijerati kako bi djeci bilo što teže da ju pogode.

Istorija pinjate

Iako mnogi vjeruju da je pinjata meksičkog porijekla, ona ipak pripada kineskoj tradiciji. U kineskoj kulturi pinjata se najčešće koristi na proslavi Nove godine. Meksikanci su zaslužni za planetarnu polpularnost pinjata koje su prvobitno koristili u religijske svrhe.

 

 

Alkohol godišnje ubije više od tri miliona ljudi
Kamiondžije: Pedeset godina opiranja pojedinca