Par koji je napravio vakcinu protiv korone spojila je zajednička strast prema istraživanju raka

Par koji je napravio vakcinu protiv korone spojila je zajednička strast prema istraživanju raka

Šahin i Turedži su osnovali svoju prethodnu kompaniju, “Ganymed Pharmaceuticals” 2001. godine, kako bi razvili antitijela za borbu protiv raka.

Naučnici Ugur Šahin (Sahin) i Ozlem Turedži (Tureci) osnivači su firme BioNTech, a početkom sedmice su sa američkim partnerom, firmom “Pfizer”, objavili kako se vakcina na kojoj su radili mjesecima pokazala više od 90 posto efikasnom u preveniranju zaraze koronavirusom.

Tursko-njemački naučnici su za izradu vakcine koristili dosad nikad odobrenu tehnologiju, poznatu u naučnim krugovima kao mRNA, kako bi izazvali imunološku reakciju u ljudima koji se vakcinišu.

– Mislim da je dobra poruka za čovječanstvo da sada razumijemo kako se Covid-19 infekcija zaista može spriječiti vakcinom – rekao je Šahin.

Šahin i Turedži su osnovali svoju prethodnu kompaniju, “Ganymed Pharmaceuticals” 2001. godine, kako bi razvili antitijela za borbu protiv raka. Prodali su je za nevjerovatnih 1,4 millijarde dolara 15 godina kasnije.

Svoje živote su posvetili nauci, izučavanju onkologije i infektivnih bolesti, a godinama su pioniri u kreiranju personaliziranih imunoterapijskih tretmana za rak.

Svrstali su se u top 100 najbogatijih Nijemaca, prema magazinu ‘Welt am Sonntag’. Tržišna vrijednost njihove kompanije BioNTech skočila je na 25,72 milijarde dolara, što predstavlja skok sa 4,6 milijardi od prošle godine.

U razgovoru za CNN u maju ove godine kazali su kako osjećaju dužnost da pruže nešto za društvo, s obzirom na posao kojim se bave decenijama.

Šahin je rođen u Iskenderunu, gradu na turskoj mediteranskoj obali. S četiri godine preselio se u Keln, gdje je njegov otac radio u tvornici Ford, prenosi Reuters.

Tureždi, kćerku turskog doktora, upoznao je kada su oboje započeli akademsku karijeru. Spojila ih je zajednička strast prema istraživanju raka, a Reuters je prenio kako su supružnici započeli čak i dan vjenčanja – u laboratoriju.

avaz.ba/zabava/nauka/608189/par-koji-je-napravio-vakcinu-protiv-korone-spojila-je-zajednicka-strast-prema-istrazivanju-raka

Epl predstavio novu liniju "mekova" opremljenih novim M1 čipom
Bajden sa Džonsonom razgovarao o Balkanu

Your email address will not be published.