Orijent ekspres nije kasnio zbog Milunke


Već godinama se u pojedinim medijima i na društvenim mrežama kao istorijska činjenica provlači podatak da je 1928. voz Orijent ekspres kasnio jedini put u svojoj istoriji i to baš u Beogradu. Naime, kako se navodi, voz je na beogradskoj stanici čekao na ukrcavanje putnika, mahom vojnika koji su krenuli u Pariz na obeležavanje desetogodišnjice kraja Prvog svetskog rata.

Orijent ekspres nije kasnio zbog Milunke
Foto: Fake news tragač

Kašnjenje je navodno izazvano time što su okupljeni građani na licu mesta skupljali novac, a francuska ambasada izdavala dokumenta za Milunku Savić, koja je francuskom ambasadoru rekla da za putovanje nema novca. Međutim, kako smo utvrdili, nema dokaza da su se događaji odvijali na ovakav način.

Mediji navode pogrešnu godinu, pogrešan povod za put u Francusku, izmišljaju da Milunka Savić nije trebalo da bude u vozu. Izmišljen je i podatak da je Orijent ekspres kasnio samo jednom u svojoj istoriji. Jedino za šta postoje dokazi jeste da se za Milunku Savić sakupljao novac, ali u vozu, kao znak dobre volje njenih ratnih drugova, a ne milostinje okupljenih građana i francuskog ambasadora.

Izvorfakenews.rs

Čuvajte vašu djecu, čuvajte i od samih sebe
Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem

Your email address will not be published.