ORGANIZACIJA VREMENA – ključ vašeg uspjeha


Ključ uspjeha, u svakom svakom segmentu našeg života, jeste dobra organizacija vremena. Osim što doprinosi uspjehu, ona smanjuje stres. Danas se od nas traži da budemo stalno dostupni. Međutim, koliko dobrih, dostupnost ima i svojih loših strana. Ona često postaje naš ometač i kradljivac vremena. Ne pomaže nam da budemo produktivniji i efikasniji.

Upravo zbog toga, u nastavku teksta dajemo smjernice za bolju organizaciju vremena.

Ključ uspjeha u svakom svakom segmentu našeg života jeste dobra organizacija vremena.
Izvor: Pixabay

Da bismo kvalitetno rasporedili svoje vrijeme i bili bolji u poslovima koje svakodnevno obavljamo moramo imati na umu da organizacija vremena zahtijeva učenje. Postoje vještine koje moramo savladati. Kao jedna od prvih i najvažnijih navodi se određivanje prioriteta. Važno je da znamo reći NE! i da razdvojimo bitno od onoga što to nije.

Radi pemtno, a ne mnogo!”

Takođe, moramo da otklonimo sve ometače i da napravimo plan. On može biti dnevni, nedjeljni ili mjesečni. Ne smijemo izostaviti pauze i vrijeme za sebe, kao i vrijeme za nama bliske ljude. Pored toga, važno je posvetiti pažnju orkruženju, redovnoj ishrani i spavanju.

Aplikacije koje vam mogu pomoći

Umjesto da mi upravljamo tehnologijom i da nam ona olakšava život, suprotna situacija je mnogo češća. Pametni telefoni, kao i druga tehnologija, dio su naše svakodnevnice. Iako su ometači, mi ih možemo pretvoriti u naše najbolje saveznike.

Neke od aplikacija koje nam mogu pomoći su: Trello, HootSuite, Buffer, Sproutsocial i LastPass. Ovdje možete pročitati nešto više o još nekim aplikacijama. Takođe pomažu u organizaciji vremena i doprinose produktivnosti.

Ključ uspjeha u svakom svakom segmentu našeg života jeste dobra organizacija vremena.
Izvor: Pixabay

Istok Pavlović je podijelio tajnu organziacije vremena, koju možete pročitati ovdje. Prema njemu, nevedeni grafikon predstavlja ključ organizacije vremena. On je osnova. Na njega kasnije dolaze svi savjeti, koji su gore i pomenuti. 

Ključ uspjeha u svakom svakom segmentu našeg života jeste dobra organizacija vremena.
Izvor: berichnow.ru

Iako se o odličnom tajmingu govori kao o umjetnosti, Danijel H. Pink o njemu govori kao o nauci. To i pokazuje svojoj knjizi “Kada”. Ova knjiga oslanja se na njegova dugogodišnja istraživanja iz biologije, psihologije i ekonomije. U njoj se nalaze neke velike tajne organizacije vremena. Namijenjena je svima koji žele biti najbolji u svim životnim poljima.

Organizacija vremena – preporučujemo da pogledate

Ukoliko želite da radite na sebi,  pročitajte i ovaj tekst sa našeg sajta.

Izvor naslovne fotograije: Pixabay

Mikaela Shiffrin: Čudo iz Kolorada
Kamiondžije: Pedeset godina opiranja pojedinca

Your email address will not be published.