GDPR stupio na snagu


Opšta odredba o zaštiti podataka (GDPR) danas je stupila na snagu u 28 zemalja Evropske Unije. Ovaj zakon mijenja pravila o prikupljanju, čuvanju i obradi podataka državljana EU, primorava kompanije na traženje dozvole korisnika za upotrebu podataka i smanjuje mogućnosti zloupotrebe.

Odredba se odnosi na sve poslovne subjekte koji posluju u zemljama EU, što joj daje značaj i u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama koje nisu članice. Mnoge kompanije su već promjenile svoje uslove korišćenja kako bi se prilagodile novim pravilima na evropskom tržištu, a neki sajtovi, poput onlajn izdanja novina LA Times su privremeno blokirali pristup korisnicima iz EU.

Kompanije obavještavaju korisnike o promjeni uslova korišćenja putem e-pošte

Zakon korisnicima usluga kompanija daje veću kontrolu nad privatnim podacima, tako što omogućuje pristup, ispravke, brisanje, kao i slanje svih podataka koje posjeduju o korisniku. Definicija onog što spada u privatne informacije je takođe proširena, tako da sada obuhvata društvene mreže, branke, kompanije koje se bave prodajom zdravstenog osiguranja i sl. Još jedna bitna stavka je da kompanije imaju 72 sata da obavijeste pojednice ukoliko su njihovi podaci na bilo koji način ugroženi, nešto što rijetke kompanije trenutno rade.

 

Naslovna fotografija: ©IFSECGlobal

Potpisan ugovor o obnovi studentskih paviljona
Harley Davidson i prvi električni motor

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *