GDPR stupio na snagu


Opšta odredba o zaštiti podataka (GDPR) danas je stupila na snagu u 28 zemalja Evropske Unije. Ovaj zakon mijenja pravila o prikupljanju, čuvanju i obradi podataka državljana EU, primorava kompanije na traženje dozvole korisnika za upotrebu podataka i smanjuje mogućnosti zloupotrebe.

Odredba se odnosi na sve poslovne subjekte koji posluju u zemljama EU, što joj daje značaj i u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama koje nisu članice. Mnoge kompanije su već promjenile svoje uslove korišćenja kako bi se prilagodile novim pravilima na evropskom tržištu, a neki sajtovi, poput onlajn izdanja novina LA Times su privremeno blokirali pristup korisnicima iz EU.

Kompanije obavještavaju korisnike o promjeni uslova korišćenja putem e-pošte

Zakon korisnicima usluga kompanija daje veću kontrolu nad privatnim podacima, tako što omogućuje pristup, ispravke, brisanje, kao i slanje svih podataka koje posjeduju o korisniku. Definicija onog što spada u privatne informacije je takođe proširena, tako da sada obuhvata društvene mreže, branke, kompanije koje se bave prodajom zdravstenog osiguranja i sl. Još jedna bitna stavka je da kompanije imaju 72 sata da obavijeste pojednice ukoliko su njihovi podaci na bilo koji način ugroženi, nešto što rijetke kompanije trenutno rade.

 

Naslovna fotografija: ©IFSECGlobal

Potpisan ugovor o obnovi studentskih paviljona
Harley Davidson i prvi električni motor

  • 777945 742563I recognize there is a great deal of spam on this internet site. Do you need to have aid cleaning them up? I could assist in between courses! 421723

  • Visit Website
    2021-06-12 - 04:56

    776503 835171Which is some inspirational stuff. Never knew that opinions might be this varied. Thank you for all the enthusiasm to give such helpful info here. 67557

Your email address will not be published. Required fields are marked *