Odlazak stanovništva osiromašuje poljoprivredu Unsko-sanskog kantona


Tendencija odlaska stanovništva, koja je u konstantnom porastu, negativno utiče na poljoprivrednu proizvodnju na prostoru Unsko-sanskog kantona. Kao glavna posljedica ovog procesa javlja se nemogućnost pronalska radnika.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača USK, Husein Selimović ističe da je ovakvo stanje posebno primjetno u posljednjih godinu dana, jer sve veći broj poljoprivrednika prestaje sa svojim radom. Takođe dodaje da ukoliko ne dođe do promjena, poljoprivredi prijeti upadanje u krizu iz koje neće imati izlaza.

Posebna pažnja posvećuje se proizvođačima mlijeka, jer ova grana poljoprivredne proizvodnje predstavlja nosioca poljoprivrednog razvoja na području Unsko-sanskog kantona.

foto: tuzlalive.ba

Najveći proizvođač mlijeka na teritoriji Bosanske Krupe, Adem Šahinović potvrđuje činjenicu o sve većem broju farmera koji gase proizvodnju.

“Ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje u potrazi za poslom, jer je bavljenje poljoprivredom na ovim prostorima postalo prava lutrija. Gotovo sve farme koje su imale od 10 do 15 muznih grla se gase, a jedan od glavnih razloga je što nema radne snage. Jednostavno, niko neće da radi u poljoprivredi i ako se ovako nastavi sela će biti potpuno pusta”, kaže Šahinović.

Poljoprivredna proizvodnja ne samo u okviru Unsko-sanskog kantona, već na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, osim odlaska stanovništa zarad većih novčanih zarada, suočava se i sa drugim problemima kako što su migracije, visoki troškovi proizvodnje, nemogućnost plasiranje proizvoda na tržište i mnogim drugim.

Farmeri, kao i predsjednici udruženja apeluju na vlast da je vrijeme da se preduzmu odgovarajuće radnje zarad očuvanja domaće poljoprivrede.

Naslovna fotografija: agronews.rs

Izvor: nezavisne.com

U Prokuplju proizvedene banane sa ukusom ananasa
Od danas pojačane kontrole saobraćaja

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *