Odlazak stanovništva osiromašuje poljoprivredu Unsko-sanskog kantona


Tendencija odlaska stanovništva, koja je u konstantnom porastu, negativno utiče na poljoprivrednu proizvodnju na prostoru Unsko-sanskog kantona. Kao glavna posljedica ovog procesa javlja se nemogućnost pronalska radnika.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača USK, Husein Selimović ističe da je ovakvo stanje posebno primjetno u posljednjih godinu dana, jer sve veći broj poljoprivrednika prestaje sa svojim radom. Takođe dodaje da ukoliko ne dođe do promjena, poljoprivredi prijeti upadanje u krizu iz koje neće imati izlaza.

Posebna pažnja posvećuje se proizvođačima mlijeka, jer ova grana poljoprivredne proizvodnje predstavlja nosioca poljoprivrednog razvoja na području Unsko-sanskog kantona.

foto: tuzlalive.ba

Najveći proizvođač mlijeka na teritoriji Bosanske Krupe, Adem Šahinović potvrđuje činjenicu o sve većem broju farmera koji gase proizvodnju.

“Ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje u potrazi za poslom, jer je bavljenje poljoprivredom na ovim prostorima postalo prava lutrija. Gotovo sve farme koje su imale od 10 do 15 muznih grla se gase, a jedan od glavnih razloga je što nema radne snage. Jednostavno, niko neće da radi u poljoprivredi i ako se ovako nastavi sela će biti potpuno pusta”, kaže Šahinović.

Poljoprivredna proizvodnja ne samo u okviru Unsko-sanskog kantona, već na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, osim odlaska stanovništa zarad većih novčanih zarada, suočava se i sa drugim problemima kako što su migracije, visoki troškovi proizvodnje, nemogućnost plasiranje proizvoda na tržište i mnogim drugim.

Farmeri, kao i predsjednici udruženja apeluju na vlast da je vrijeme da se preduzmu odgovarajuće radnje zarad očuvanja domaće poljoprivrede.

Naslovna fotografija: agronews.rs

Izvor: nezavisne.com

U Prokuplju proizvedene banane sa ukusom ananasa
Od danas pojačane kontrole saobraćaja

Your email address will not be published.