Od tradicije do kvaliteta


U nastavku teksta moći ćete da pročitate zanimljivu priču o porodici Savić koja živi od poljoprivrede, izrade narodnih nošnji i seoskog turizma, primjer je kako na selu može lijepo da se živi i kako su sloga i ljubav osnov svega.

 

FOTO: Unuci u narodnoj nošnji

Dobro došli u domaćinstvo Savić, koje se nalazi u selu Mirosaljci, u istočnom dijelu opštine Arilje. Poznato je kao selo voćnjaka, a ovdašnji proizvođači malina i jabuka proglašeni su svjetskim rekorderima u njihovoj proizvodnji.

Domaćin Rade Savić, uz ljubazan osmijeh i riječi dobrodošlice, otvoriće vam kapiju svoga doma, a pored ljubaznog osmijeha, dobrog raspoloženja i udobnog prenoćišta, u domaćinstvu Savić možete probati i nezaobilaznu domaću hranu, koja se priprema prema tradicionalnim receptima njihovih baka.

Takođe, u domaćinstvu postoji i mala porodična firma “Etnotex Savić”, koja se bavi izradom narodne nošnje i domaćom radinošću.

FOTO: Ručno pravljena nošnja

Pored izrade tradicionalnih muških, ženskih i dječijih narodnih nošnji, „Etnotex Savić“ izrađuje vezene košulje, bluze, suknje, prsluke, jeleke, tkane suknje, pojaseve, šajkače. Proizvode se i vezene zavjese, jastuci, stolnjaci, posteljine i drugi dekorativni predmeti i različiti suveniri. Svi proizvodi se rade ručno i visokog su kvaliteta, o čemu svjedoči i sertifikat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za kvalitet proizvoda domaće radinosti.

„Etnotex“ radnja i domaćinstvo Savić jedinstveni su po tome što posjetioci imaju mogućnost da nauče tehnike veza, heklanja, pletenja, da sami izrade suvenire i ponesu ih kao uspomenu. Takođe, mogu da spreme zimnicu, uberu sezonsko voće, naprave slatko i učestvuju u svim radovima i aktivnostima domaćinstva.

FOTO: tradicionalna posteljina u smještaju

Domaćini su posebno ponosni na činjenicu da su njihovi gosti bili stranci koji su sa osmehom na licu i zadovoljstvom odlazili i vraćali se da ponovo osete pravi odmor za dušu i telo u ovim pitomim predjelima Srbije.

U okviru domaćinstva nalazi se i mini kamp “Šljivik”.

Kamp
FOTO: Kamp

Kamp nudi odmor u sjenkama stabala šljiva i isključivo domaću hranu koja se može degustirati, ali i ponijeti sa sobom (kajmak, pršuta, voćne rakije i sokovi, voće i povrće, zimnica). Pored toga, u najbližoj okolini možete da posetite arheološko nalaziste Rimski bunar, Manastir Klisuru, crkvu Sv.Ahilija i čuveni Sabor trubača u Guči koji se svake godine održava u avgustu, a od nas je udaljen 18 kilometara-rekao je ljubazni domaćin Rade Savić.

FOTO: Domaći proizvodi

Porodica Savić napravila je spoj svih djelatnosti po kojima su Ariljci poznati.

Dobrodošli!

Izvor naslovne fotografije: Google

Izvor fotografija u tekstu: privatna arhiva

 

КУЋНИ ЉУБИМЦИ
Симић: РАС је закон