Njemačka ne ukida radne vize


Njemačka koaliciona vlada je 2. oktobra 2018. godine obavijestila medije povodom usaglašavanja sadržaja novog Zakona o useljeništvu. Zapošljavanje radnika iz zemalja izvan Evropske unije (EU) u Njemačkoj ipak neće biti moguće bez radnih viza. Ovo je dalo vrijeme domaćim privrednicima da promijene važeće tržišne principe zapošljavanja koji bi u budućnosti mogli ići u korist radnicima.

Već duže od pola godine kruže lažne vijesti da Njemačka ukida radne vize za migrante koji dolaze izvan Evropske unije.  Te informacije, naime, potpuno su neutemeljene uzevši u obzir  kako će izgledati novi zakon koji tretira useljeništvo u Njemačku koji će samo olakšati put do zaposlenja. Zakon ne  predviđa posebne olakšice za useljenike sa prostora bivše Jugoslavije.

Foto: Dnevnik.hr

Iz Privredne komore Republike Srpske potvrdili su ove informacije, ističući da će posao moći dobiti samo kvalifikovani radnici koji ispunjavaju sve tražene uslove, prenosi Srna.

Uslov koji je predviđao provjeru da li neki državljanin Njemačke može popuniti poziciju, prije nego što se da prilika radniku iz druge zemlje, više neće važiti.  Vlada ipak zadržava pravo da vrati taj postpuak na snagu pravdajući se strahom za lokalne radnike. Osobe  zainteresovane za rad u Njemačkoj imaće priliku da dođu u zemlju i ostanu do šest mjeseci kako bi tražili posao.

Glavni preduslovi jesu kvalifikacije neophodne za rad u Njemačkoj, te mogućnost finansijskog izdržavanja u tom periodu jer socijalne naknade neće biti dostupne tokom  šest mjeseci.

Reforma imigracije će biti bazirana na rangiranju po osnovu obrazovanja, godina starosti, poznavanja jezika i finansijske sigurnosti.

Na izglasavanje olakšica još uvijek se čeka.

Naslovna fotografija: Tuzlanski.ba

First Post
Migranti iz EU dobri za njemačku privredu

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *