Niže cijene goriva i u Republici Srpskoj


Cijena goriva je u padu, a sve prognoze govore da će cijene derivata na svim benzinskim stanicama bilježiti pad u narednim danima. Naftni distributeri na području Semberije snizili su cijene goriva na benzinskim pumpama, a identičan trend bi trebao da bude zabilježen i u ostalim dijelovima Republike Srpske.

“Prema informacijama dobijenim od većih distributera nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj, pojedini distributeri na području Semberije snizili su cijene goriva, dok se u toku ove sedmice očekuje snižavanje cijena goriva na benzinskim pumpnim stanicama i u drugim dijelovima Republike Srpske”, poručuju iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Vlasnici benzinskih pumpi u FBiH već uveliko koriguju cjenovnike, a sada bi se to trebalo dogoditi i u RS, iako iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS navode da je gorivo u Republici Srpskoj još uvijek najjeftinije u regionu.

“Novom korekcijom cijena distributeri u FBiH još uvijek su cjenovno viši od distributera u Republici Srpskoj, i to u prosjeku za oko sedam feninga po litru goriva”, poručuju iz ove grupacije.

Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Takođe, Grupacija je saopštila da trenutno ne mogu da nabavljaju dizel iz rafinerije nafte Brod koja ima samo male količine benzinskih goriva, na šta je svakako uticala i nezgoda koja se desila u toj rafineriji, pa su distributeri u RS prinuđeni da gorivo nabavljaju po višim cijenama iz rafinerija u okruženju.

Tvrde da su susjedne rafinerije svjesne da nemaju konkurenciju u BiH i da neće spustiti cijenu uprkos padu sirove nafte na svjetskom tržištu. Drugim riječima, poruka naftnih distributera u RS je da će cijene goriva biti jeftinije samo ako im nabavna cijena bude niža.

Izvor: dnevnik.ba

Pojeftinjenje goriva već je zabilježeno u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Kako prenosi portal Nezavisnih novina, ispunjeni su uslovi da na benzinskim pumpama u BiH dođe do smanjenja cijena goriva, za bar pet do deset feninga po litru.

Podsjećamo, građani BiH od početka 2018. godine nekoliko puta su osjetili rast cijena goriva. Taj trend je započeo izmjenom Zakona o akcizama, kada je cijena jednog litra “skočila” i za 20-25 feninga po litru, dok se rast kasnije pravdao cijenama na svjetskom tržištu.

Gorivo u Banjaluci košta između 2,30 i 2,40 KM, ali je moguće pronaći i benzinske pumpe gdje su cijene za nekoliko feninga ispod 2,30 KM.

Foto: nezavisne.com

Devet godina od upokojenja patrijarha Pavla - Otkrivanje spomenika u Beogradu
Fizički obračun migranata u Bihaću

Your email address will not be published.