(Ne)postoji privatnost u novim medijima


Kraj, prekid ili apsolutni pad privatnosti može se objasniti kao totalno razotrkivanje pojedinačnih života na internetu. Preko različitih forma predstavljanja u novim medijima, moguće je skupljanje informacija, njihova obrada i uvid u cjelokupni život pojedinih osoba.

Uz pristup novim tehnologijama i prvenstveno od pojave „World Wide Weba“ od koga je sve i započelo, postajemo globalni posmatrači. Posmatranje sa jedne na drugu stranu svijeta kroz oči internet i zavirivanje u tudje privatne stvari postaju svakodnevnica. Veliku ulogu po pitanju ugrožavanja ili prijetnji po nečiju privatnost igraju i razne video igre koje su usko povezane sa internetom i srazmjerno sa tehnološkim napretkom jačaju i razvijaju se. Danas i kroz razvoj mobilnih telefona postoji mogucnost i praćenja, lociranja pojedinaca, što za sobom povlači pitanje, da li postoji sloboda kretanja bez da to neko drugi zna, zatim nadzori i razne špijunaže iz domena različitih nadzornih službi.

Foto: courant.com

Brz rast društvenih mreža je povezan sa ubrzanim rastom brige za vlastitu privatnost na tim mrežama. Korisnici društvenih mreža objavljuju na svojim profilima lične podatke koji su lako dostupni velikom broju nepoznatih osoba, koje to lako mogu iskoristiti na neželjen način. Facebook, kao jedna od najvećih društvenih mreža služi kao idealan primjer na koje se sve načine može zolupotrijebiti nečija privatnost. Kako postoji mnogo dostupnih ličnih informacija, neke stvari se mogu zaključiti iz samo pogleda na profil. Postoji opasnost od krađe podataka koji se zatim mogu upotrijebiti kao dio krađe identiteta. U tehnološkom dobu u kojem živimo, skoro i svako djete koristi društvene mreže, prenosi Umrezi.

Foto: wallpaper.labzada.com

Mogućnost uhođenja korisnika na društvenim mrežama je postala ozbiljan problem. Popularne društvene mreže olakšavaju građenje mreže poznanika i prijatelja te dolazi do djeljenja fotografija, mjesta na kojima se nalazite i kontakt informacija, pa sa tom količinom podataka lako je postati žrtva uhođenja na društvenim mrežama.

Najčešće korištene društvene mreže na globalnom nivou u 2018. godini

Na kraju, tu je i najozbiljnija prijetnja za privatnost, a to su razni virusi i drugi zloćudni programi koji mogu ukrasti šifre, brojeve kreditnih kartica i druge osjetljive informacije i poslati ih na udaljenu adresu. Korištenjem antivirusa postoji mogućnost zaštite barem od nekih programa ali apsolutna zaštita nikada nije zagarantovana.

Pobjeda u borbi za privatnost, čak i uz vrlo ekstremne mjere, nikad neće biti skroz osvojena, a koliko će se truda uložiti u zaštitu privatnosti, na kraju, ipak ostaje samo na korisnicima novih medija.

Foto: corfuvoice.gr

Čiji je bend Azra?
Medijske zvijezde u doba kapitalizma

Your email address will not be published.